Victoria Matveev: Despre proiecte, implicare și cum să fii soție de primar de nota 10 //VIDEO
Victoria Matveev este una dintre cele mai active reprezentate a societății civile din raionul Cahul. Cele mai multe proiecte au fost implementate de organizația Victoriei Matveev, A.O. INTECO în s. Colibași, raionul Cahul, unde soțul acesteia, Ion Dolganiuc, este primar la al iV-lea mandat.
„Soție de primar activ, la noi se spune de nota 10, trebuie să fie o doamnă de nota 11, pentru că trebuie să faci față situațiilor în care este pus primarul de nota 10. Trăim timpuri interesante din toate punctele de vedere. Dacă reușim să le facem față îmbunătățim lucrurile”ne declară Victoria Matveev.
„Sunt get pe get chișinăuiancă. Am trăit toată viața în capitală, cum soțul spune: sunt copil crescut la balcon.Tot cu ce nu m-am ocupat am pus accent pe calitate în tot ce făceam. Acesta ma reprezintă pe mine și în ziua de azi. Am un moto: dacă fac – fac bine sau nu fac deloc. Asta și este cheia succesului. Acest lucru încerc sa-l implementez singură, dar și la cei din jur”.
Principalul accent în activitatea de a atrage finanțări nerambursabile pentru localitatea care i-a devenit casă l-a pus pe colaborarea cu comunitatea. Aceasta a dat roade, iar acum în sat sunt mai multe persoane abilitatea în scrierea și implementarea proiectelor. Aceasta a adus la ceea că s. Colibași este unul din liderii raionului Cahul la atragerea finanțărilor, iar abordările sunt extrem de inovative.
„Am încercat la început, când am venit în Colibași, să scriu singură proiectele, și să le implementez. La a doua etapă am început să atrag oameni activi din localitate care îmi erau suportul, implementam împreună proiectele. Apoi am inițiat și niște cursuri de scriere proiectelor. Unii participanți, cursanți au reușit deja să aplice, sunt și proiecte implementate în localitate, proiecte de succes, care de fapt tot contribuie la acea dezvoltare comunitară. nu contează că este mic sau mare, contează că el este, contează atitudinea și rezultatul, binele pe care îl aduce acest proiect, impactul pe care îl are asupra comunității” ne mai spune Victoria Matveev.
Unul dintre ultimele proiecte care sunt implementate în localitate presupune pilotarea și implementarea în satul Colibași a unei metode inovative de utilizare a apelor uzate, care după epurare, fără impact negativ asupra mediului înconjurător, pot fi folosite la irigare. Pe exemplul Centrului Cultural Colibași, unde în cadrul proiectului vor fi construite blocuri sanitare moderne conectate la stația de epurare de tip ECOLOGIC, cetățeni, dar și agenții economici, vor fi îndemnați să adere la acest proiect, promovând această metodă inovativă de utilizare a apelor uzate provenite din gospodăriile casnice, astfel, încât acestea să fie folosite la irigarea grădinilor și serelor din localitate.
La început de cale a fost greu, mai ales de a schimba viziunile oamenilor vis a vis de implicarea în acțiuni comunitare și voluntariat. A început cu tinerii. Din start nu erau mulți tineri implicați, iar acum grupul local de tineri a ajuns a fi principalul partener al APL și organizațiilor neguvernamentale la implementarea proiectelor, și nu contează din ce domenii sunt proiectele.
„Grupul Local de Inițiativă a fost primul proiect, e un copil de-al nostru de fapt. Am creat acest grup de inițiativă din care făceau parte 10 tineri activi din localitate. Primul proiect a fost cel mai dificil. Este un proiect care s-a memorizat pentru că am trecut prin diferite momente, plăcute și mai puțin plăcute. Cele mai puțin plăcute țineau de neînțelegerea oamenilor, ce e aia mobilizare comunitară, ce e voluntariatul, la ce ajută voluntariatul, ce o sa aibă din asta. Încet cu încetul oamenii au început să înțeleagă și să se atragă ca magnetul. S-a creat un grup mai mare, peste un an au aderat mai mulți. Acum avem 39 de membri. Dacă la început trebuiau rugați să devină membri, acum trebuie să întrunească anumite condiții a sa de vina membri. GLI participă practic în toate proiectele care sunt în localitate, orișicare domeniu îl acoperă GLI , ei sunt parteneri”
Proiectul „Promovarea modului sănătos de viață în s. Colibași” reprezintă un exemplu de mobilizare comunitară și implicare a cetățenilor. Proiectul viza reconstrucția unei clădiri din centrul satului într-o sala polivalentă de sport. Finanțarea proiectului a venit din mai multe surse, de la mai mulți finanțatori, fiind activ implicată diaspora și localnicii, care au donat în total peste 15 mii de euro pentru acest proiect.
„În cadrul acestui proiect a fost convertit fostul cinematograf care se dărâma în centrul satului, din ea s-a făcut o sală polivalentă de sport. Prin ce el este deosebit, că contribuția băștinașilor plecați peste hotare și a comunității, a oamenilor care locuiesc a fost foarte mare. Acest proiect a mobilizat foarte mult comunitatea că acum nu mai este nevoie de a face apeluri la ajutor sau de suport către comunitate că ei deja sunt la etapa că se apropie, contractează primăria și întreabă ce este de făcut în localitate, aveți nevoie de ceva, vin cu propria inițiativă, și aceasta este important” ne spune Victoria Matveev.
„Proiectele le implementăm pentru locuitorii satului Colibași în parteneriat cu primăria, lucrăm cot la cot, suntem o echipă comună. Acum nu simțim diferența dintre APL și societatea civilă căci APL-ul are un spirit civic foarte dezvoltat și nu se simte atât de mult aceasta diferență. Eu primesc satisfacție doar din simplu motiv că îmi place să fac bine și nu contează unde faci acest bine, la Chișinău, la Colibași sau în altă localitate. Nu contează atât de mult locul unde activezi, contează ce faci” punctează Victoria Matveev.