Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO // „Astea-s ca conservele: vara conservăm – iarna cheltuim” Cum să treci iarna cu ZERO pe facturi și cât costă investiția

Energia electrică pentru multe familii a ajuns anul acesta a fi o alternativă pentru a încălzi locuința. Am mers în s. Albota de Sus, raionul Taraclia să aflăm cum se poate de ieșit din iarnă cu facturi foarte mici sau chiar Zero, cât asta costă și care e eficiența unor soluții de alternativă combinate 

Ivan locuiește în s. Albota de Sus, raionul Taraclia, lucrează administrator într-un magazin din localitate. Ivan a instalat anul trecut un sistem de panouri fotovoltaice la capacitatea de 10 kw, capacitatea maximă posibilă pentru o casă individuală. Spune că a investit în jur de 10 mii de euro în tot sistemul. 

„E ora 11, și avem 9,5 kw. astăzi produși, sistemul a dat 12 kw deja. ieri a fost zi posomorâtă, și toată ziua a produs 35 kw. până-n seară sistema va produce circa  50 kw. Vara, sistemul produce circa 80 de kw, iar iana sistemul, în mediu, produce 70 kw.  Eu deja am sistemul de 1 an. Într-un an nu am simțit mare folos că din start, Premier Energy a făcut așa ca conform contorului, 9 mii de kw i-am dat, și doar 4 mii kw am luat, dar eu deja am plătit pentru energia electrică” spune Ivan. 

„În multe cazuri, electricienii autorizați montează echipamentul de evidență până la darea documentelor, și totodată montează si panourile fotovoltaice. Ei nu trebuie sa le conecteze până nu este incheiat contractul. În mutle cazuri, ei le pornesc și oamenii cred că din momentul când se pornește contorul trebuie să fie  achitați. Nu, se achită, se fac calculile doar din momentul când a fost semnat contractul” ne declară Anatol Cașpirovschi, Premier Energy Distribution. 

„Vânzarea energiei electrice, calcului e foarte interesant, ei ne vând energia electrică cu circa 4 lei ,dar o cumpără cu 2 lei. Dacă să calculăm, sistemul se răscumpara în foarte mult timp, de aceea oamenii nu au interesul să îl pună. Dacă ar fi mai motivant, Moldova ar putea investi în aceasta, și toate condițiile sunt pentru că sistemul să se răscumpere” a mai adăugat Ivan.

Ivan spune că mult mai eficient este să consumi în totalitate energia produsă.  pe motiv că prețul acesteia este de 3.34 lei/kw, iar când vinzi către întreprinderea producătoare, prețul este de 2 ori mai mic. Aceasta l-a motivat să treacă sistemul de încălzire de la gaz la cazan electric. Consumul total al energiei electrice produse de panourile fotovoltaice scurtează de două ori perioada de recuperare a investiției. 

Ivan: „Dacă să folosim energia electrică pentru necesitățile casnice, energia ajunge peste cap. Eu anul acesta am pus sistem de încălzire pe electricitate și destul de bine încălzește, nu mai rău ca gazul și totul depinde câtă energie electrică va returna Premier Energy. Conform contorului, mie energia electrică ne-ar ajunge perfect pentru să mă încălzesc toată iarna. 

Dacă să compar cu anii trecuți când ne incalzeam doar cu gazul, aveam 100-150 m3 consumați  pe luna. De când încălzim casa cu energie electrică, cheltuim circa 50 kw pe zi. Dacă luna a fost însorită, facturi nici nu-mi vin, ele sunt cu 0. Dacă eu am folosit mai mult decât am produs, și din lunile trecute nu am avut rezerve, eu plătesc diferența. E eficient, contează ei (Premier Energy n.r.) să-ți întoarcă energia care i-am dat-o”.   

„Toți se rup ca să aibă cât mai mult, 10,15, 30 kw. Investițiile sunt destul de mari, dar recuperarea?. Eu aș recomanda consumatorilor să acceseze site-ul ANRE sau să caute pe net calculatorul panourilor fotovoltaice și în dependență de cantitatea energie electrică care o consumă într-un an de zile-  o sa vadă ce capacitate lor le trebuie. Contorizarea netă este aprobată pentru a-și acoperi consumul de energie electrică, nu pentru un câștig oarecare și respectiv e foarte convenabilă în cazul când acoperă diferența. Ați consumat 100 de kw, ați consumat 100 kw ați ieșit la zero. Dacă generați 100 kw și ați consumat 20 kw  faceți diferența de 80 kw. Prețurile nu le stabilim noi, prețurile sunt stabilite de ANRE. La ziua de azi un kwh costa 3,42 iar surplusul de energie electrică livrată în rețea este de 1,91lei/kwh. Trei mii kw consumă un consumator casnic. V-ați pus panouri ca să vă acopere acest consum. Trei mii kw sunt 9 mii lei achitați pe parcursul anului, dar 3 kw (în panouri n.r) la ziua de azi sunt 60 mii lei, acum socotiți:  60 mii lei în ce perioadă o să-i rascumpărați. Fiecare socoate, merită sau nu merită” ne-a declarat Anaatol Cașpirovschi.  

„Factura e cu zero, asta e pentru luna noiembrie. am utilizat 1131 kw, am produs 1348 kw. Ei au calculat, 200 kw am rămas în plus și factura vine cu zero. Dacă sistemul va lucra eficient și Premier Energy va calcula cum trebuie, toate facturile trebuie să vină cu zero. Pentru ianuarie am plătit 788 lei, am plătit doar pentru 192 de kw (consumat 584 kw, produs 392 kw. dacă nu producea energie electrică urma să achite 2400  lei. Astea-s ca conservele: vara conservăm – iarna cheltuim” punctează Ivan. 

Sistemele electrice de termoficare nu sunt foarte populare în raionul Cahul. Motivul principal este că raionul este practic în totalitate gazificat. Chiar și așa, întreprinderile specializate pot oferi 3 sisteme de termoficare în baza energiei electrice, fiecare cu plusurile și minusurile sale. 

„La noi în regiune, majoritatea clienților s-au axat pe surse alternative gazelor naturale, pe energia electrică. Aici sunt cazane electrice, pompe de căldură și aparate de aer condiționat. Cazanele electrice, la care suntem importatori, reprezintă cazane de generația nouă care se pot conecta la boiler termoelectric, care se poate de controlat prin wifi.  A doua soluție este pompa de căldură. Dezavantajul cel mai mare este că prima investiție e intradevar mare, dar în timp aduce doar plusuri.  A treia sursă sunt aparatele de aer condiționat. Aici  mă refer la aparate de aer conditionat tip invertor. După instalarea  aparatului să vă bucurați de o economie la energia electrică” ne declară Valeriu Petroe, manager magazin specializat. 

Valeriu Petroe: „Aceste surse alternative, aici mă refer la cazan electric și pompa de căldură, reușit sunt prezentate în ansamblu cu panouri fotovoltaice. În cazurile cînd s-au instalat aceste device-uri, clienții care au pus și panouri fotovoltaice se bucura de o factură mult mai mica la energia electrică. 

În top (vânzărilor n.r.) se află aparatele de aer condiționat, dar pentru spațiul locativ asigura cu căldură doar o încăpere mică, aici mă refer și la cum sunt plasate camerele, cum să pătrundă aerul încălzit în acele camere. De aceea, este nevoie de a plasa mai multe aparate de aer condiționat, dar investiția este mai mică.

Ce ține de cazanul electric, un pic investiția este mai mare, dar cazanul electric poate fi încorporat în sistemul actual, aici mă refer dacă sunt instalate calorifere,  cazanul electric se potrivește foarte bine. 

Dacă să vorbim de pompa de căldură, întrebarea este mai sensibilă. Instalarea pompei de căldură este reușită și se potrivește cu încălzirea în pardoseală. Din statistica, practic 10 procente dintre clienți sunt de acord sa treacă de la încălzirea cu calorifere la încălzirea în pardoseală. Noi cu atenție urmărim clădiri noi și încercăm să convingem cumpărătorii noștri, clienții noștri să aleagă variate de încălzire cu podele calde ca să fie instalate cu pompa de căldură”. 

Sistemele de încălzire electrice sunt alegerea și persoanelor care pledează pentru un mediu curat. La baza de odihnă din Cotihana a fost combinat stilul rustic, materiale de construcție ecologice și încălzirea în baza energiei electrice.  

„Suntem în zona de cazare, avem 3 casute finalizate, 3 căsuțe de tip rustic. Dacă totuși suntem în sânul naturii și suntem înconjurați de apă, natură, am ales sa facem eco ca să fie în armonie natura cu materialele. Căsuțele noastre sunt din lemn, au o grosime de 15 cm între ele se afla vata minerala, cea ce le izolează foarte bine  și au o pierderile de căldură foarte mici. Încălzirea e prin pardoseală, avem  cazan electric” ne spune Nicolae Capraru, proprietar pensiune .

Beta Faptul că există încălzire le-a permis proprietarilor să ofere chirie inclusiv în perioada rece a anului. În curând vor fi deschise încă 2 căsuțe pentru turiști.  

„La baza de odihnă nu suntem conectați la gaz și din acest motiv, și un motiv ar mai fi că păstrăm natura, să fie tot eco, ne folosim de energia electrică. Prima căsuță este conectată la niște convectoare electrice, în următoarele 2 căsuțe sunt puse cazane pe lumina. Prima căsuță fiind izolată foarte bine ne-ar ajunge lumina 2000 – 2500 lei cheltuieli pentru căldură, la suprafața de 30 m2. Celelalte 2 căsuțe sunt cu cazane electrice și ar trebuie să fie mai eficient energetice. Ar fi o soluție ca fiecare căsuță să fie dotată cu panouri solare ceea ce ne-ar permite sa avem cheltuieli mai mici” a mai adăugat Nicolae Capraru.  

Potrivit expertului Igor Cheptene cel mai eficient din punct de vedere economic la momentul actual, pentru persoanele care își construiesc sau proiectează case este instalarea pompelor de căldură. 

Igor Cheptene: „Persoanele fizice care sunt în proces de construcție și își fac o casă de 100-150 de metri pătrați cu un sistem performant de încălzire și atunci 100 la 100 trebuie să opteze și majoritatea optează pe o pompă de căldură. În așa proeict el pentru încălzire va consuma 20-50 kw pe zi. Pompa de caldura e o sursa de incalzire ecologic care nu da în atmosferă gaze de eșapament și asta 100 la 100 va fi viitorul în încălzire și condiționare. Consumul depinde de izolarea casei, tipul de încălzire,  izolarea tavanului, ca foarte multe pierderi avem prin tavan. Sunt foarte multe calcule când ne racordam la sistemul de încălzire. 

Mai ales cu criza energetică care s-a ciocnit toata europa în anul acesta, stabil, următoarele proiecte inclusiv partenerii persoane juridice, instituții de stat, persoane fizice care își vor construi o casă vor dori sa fie independenți energetic, indiferent cât nu va costa gazul și restul energiei”.

Articole similare