VIDEO// Ne trebuie mama și tata da nu părinte 1, părinte 2. CEC și Poliția au fost sesizate despre încălcări în primul tur la Comrat

Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției au fost sesizate de Asociația Promo-LEX, pentru a examina situația de la o secție de vot din Comrat, unde au fost documentate un șir de incidente.

Potrivit observatorilor, membrii biroului electoral a secției de votare nr. 36/5 UTAG, Comrat s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate. În cadrul procedurilor de vot, aceștia nu au asigurat secretul votului pentru cel puțin 25 de alegători. Mai mult, în unele cazuri ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi “asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului.

„Asociația Promo-LEX face apel către instituțiile statului de a lua atitudine într-un caz, observat în ziua alegerilor, în care pentru cel puțin 25 de persoane, nu a fost asigurat dreptul de vota într-un mod secret și liber exprimat… Considerăm inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral a secției de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar și asumarea dreptului de vot în locul altei persoane” se spune în comunicatul organizației.

Totodată, luând în considerare că neasigurarea votului secret și liber exprimat a persoanelor cu necesități speciale pare a fi o problemă sistemică, observatorii consideră necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât și desfășurarea instruirii funcționarilor electorali pe tematica votului asistat și adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situații în viitor.

Promo-LEX a sesizat și Inspectoratul General al Poliției pentru examinarea cazului dat sub aspectul faptei penale prevăzută de art. 182 alin. (1) din Codul penal (votarea unei persoane în locul altei persoane), dar și ale altor norme penale și/sau contravenționale, care ar putea să fie incidente în cazul sesizat.

Precizăm că, pentru asigurarea procesului electoral corect și transparent, este extrem de important ca votul să fie direct, secret și liber exprimat. Votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane. Și nu în ultimul rând, autoritățile electorale, care gestionează procesul de votare, trebuie să fie independente și imparțiale, și să asigure condițiile necesare pentru exercitarea votului în mod secret și liber exprimat.

Articole similare