Publică un anunț
piatasud.md

Zilierii care muncesc în agricultură vor putea fi remunerați prin vouchere. Proiectul a fost votat în prima lectură

Zilierii care muncesc în agricultură vor putea fi remunerați prin vouchere. Proiectul a fost votat în prima lectură

Munca zilierilor care lucrează în agricultură ar putea fi remunerată prin… vouchere. Inițiativa legislativă privind voucherele pentru munca prestată de zilieri în agricultură a fost susținută de Parlament. Deputații au aprobat proiectul de modificare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, pentru prima lectură, transmite tv8.md

Conform proiectului, urmează a fi introdusă în legislație noțiunea de voucher, „formular cu regim special, ce confirmă dreptul beneficiarului de lucrări necalificate de a procura forță de muncă necalificată și efectuarea plății pentru numărul de zile notificate în el”.

Beneficiarul de lucrări va putea opta pentru procurarea unui număr de vouchere de la Inspectoratul de Stat al Muncii, egal cu numărul de angajați necesar executării muncilor necalificate și va efectua plata pentru numărul de zile notificate.

Angajatorul va putea utiliza munca bazată pe vouchere dacă numărul de zilieri necesari pentru executarea lucrărilor necalificate depășește 50 de oameni pe perioada de angajare.

Autorul proiectului propune ca prețul unui voucher să fie determinat în funcție de domeniul agricol: agricultura ecologică și turism rural – 6 lei/voucher, agricultura de valoare înaltă – 8 lei/voucher, agricultura convențională – 10 lei/voucher.

Angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități ar putea beneficia de o reducere de 25% din prețul voucherului. O altă prevedere a proiectului este majorarea numărului limită de zile pentru care poate fi angajat un zilier, de la 90 de zile la 120 de zile.

De asemenea, pentru a face mai atractivă munca bazată pe vouchere, autorul inițiativei legislate propune scutirea zilierilor de impozitul pe venit.

„Voucherul pentru muncile prestate în agricultură (și nu doar) este pe larg utilizat în astfel de țări cu angăjări masive de zilieri, cum ar fi: Polonia, Italia, Belgia, Țările de Jos, Ungaria, Lituania. Aceste țări au început să experimenteze cu munca bazată pe vouchere încă din 2010 și, pe parcurs, au atins rezultate impresionante. Proiectul de lege va îmbunătăți și ajusta politicile în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură”, se menționează în nota informativă a proiectului. Inițiativa legislativă aparține deputatului Nicolae Ciubuc.

Articole similare