3 sisteme de tratare a apelor uzate în Andrușul de Jos cu suportul Ambasadei Japoniei
La 12 septembrie 2024, Ambasadorul Yamada, împreună cu primarul satului Andrusul de Jos, raionul Cahul, Constantin Leonte, au semnat un contract de grant în valoare de 97.807 USD, finanțat de Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”.
Asistența va fi utilizată pentru instalarea a trei sisteme de tratare a apelor uzate în satul Andrusul de Jos, raionul Cahul. Aceste sisteme sunt necesare pentru a oferi un mediu sigur și igienic pentru cei 209 elevi și membri ai personalului didactic din școlile primare și gimnaziale, contribuind astfel la concentrare asupra studiilor și educației lor. De asemenea, va asigura un mediu de viață sănătos pentru cei 2.335 de locuitori care folosesc apa din fântâni și va contribuie la reducerea contaminării solului în zonă. Guvernul Japoniei, prin proiectele Kusanone, sprijină instituțiile publice locale prin acordarea de subvenții de mică amploare.
Ambasadorul Yamada a salutat propunerea de proiect a satului Andrușul de Jos, raionul Cahul și a spus că proiectele Kusanone se bazează pe „credința noastră în importanța sănătății, demnității și vieții”. Referindu-se la negocierile de aderare la UE, Ambasadorul a declarat că: ”Condițiile pentru sănătatea oamenilor vor fi îmbunătățite pe măsură ce Republica Moldova avansează spre aderarea la Uniunea Europeană și a promis că guvernul japonez va continua să coopereze cu Republica Moldova.
Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.3 milioane USD pentru 90 de proiecte (exceptând proiectul nou) în domeniile sănătății, educației și utilităților publice.