Publică un anunț
piatasud.md

750 000 euro oferite de Uniunea Europeană pentru regiunea Cahul. Ce proiecte vor fi realizate

750 000 euro  oferite de Uniunea Europeană pentru regiunea Cahul. Ce proiecte vor fi realizate

Uniunea Europeană oferă 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii pentru a atrage investiții în regiunile Cahul și Ungheni.

La Cahul va fi construită o piață agroalimentară regională, iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia, de asemenea, de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier.

”Acest proiect de amenajare a Pieței de pe str. Dunării este inclus în toate documentele de dezvoltare ale localității, și este important nu doar pentru a îmbunătăți infrastructura și modul cum arată un spațiu de comerț, ci a crea condiții cerute prin lege pentru un astfel de spațiu. Costul total al proiectului va fi mai mare decât grantul, urmează să avem devizul final, deci va trebui să avem și o cofinanțare. Pe lângă condiții mai bune și spații de depozitare, ne dorim și să motivăm mai mulți comercianți care au mai multă producție, care spun că nu au spații în centru să meargă acolo. Mi-aș dori mult să avem efecte și în combaterea comerțului stradal. Proiectul trebuie finalizat pînă la sfîrșitul anului”, ne-a comunicat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Fiecare dintre cele patru inițiative va beneficia de suport financiar cuprins între 200.000 și 550.000 de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

„Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului – acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport financiar, desfășurată pe 24 ianuarie 2024.

„Importanța atragerii de noi companii în regiuni se extinde dincolo de câștigurile economice și financiare imediate – deoarece noile companii contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor și la reducerea ratei șomajului. În același timp, autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova.

„Această inițiativă își propune să susțină dezvoltarea economică și să creeze noi locuri de muncă în Crihana Veche. Sperăm ca acest centru de afaceri să găzduiască afaceri și startup-uri mai competitive, lansate în special de femei antreprenoare, tineri”, a declarat Igor Miclauș, primarul localității Crihana Veche. 

Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea start-up-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local. Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.

Articole similare