A fost lansată Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor

A fost lansată Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor
© Sursa: social.gov.md

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, a lansat astăzi Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor, inclusiv în mediul online, prin  promovarea serviciului de asistență telefonică gratuită pentru copii – Telefonului copilului 116 111.

Violența împotriva copiilor ia multe forme și are loc în locuri, care ar trebui să fie refugii sigure pentru copii: în familie, în școală sau în instituții rezidențiale, așadar, în așa-numitul „cerc de încredere”, precum și în mediul digital. Prin urmare, este important pentru copii să dispună de mijloace pentru a comunica adulților despre ce li se întâmplă lor sau celor din jur și a cere ajutor.

Telefonul Copilului 116 111 reprezintă un astfel de serviciu, care le oferă copiilor un spațiu sigur pentru a-și exprima îngrijorările și a căuta ajutor, nu doar pe tema violenței. Linia de asistenţă telefonică gratuită pentru copii, finanțată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, funcționează în Republica Moldova deja de 10 ani, oferind suport în situații de criză și consiliere psihologică gratuită tuturor copiilor, pentru a-i proteja împotriva oricărei forme de încălcare a drepturilor lor.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale a declarat, la conferința de lansare a campaniei:

„Noi avem o responsabilitate colectivă față de bunăstarea copiilor din Republica Moldova. Din păcate, avem multe cazuri ascunse de violență și abuz sexual. În acest an, am început să analizăm lunar datele colectate, observând diferențe semnificative între raioane. Unele raioane nu identifică copiii în situații de risc, ceea ce este o mare problemă. Lansarea liniei telefonice gratuite 116111 este crucială pentru a asigura protecția adecvată a copiilor. Numai cunoscând realitatea, putem crea un sistem robust și eficient de protecție.”

Campania vine să încurajeze, în special copiii, dar și publicul general să raporteze și să semnaleze cazurile de abuz și violență asupra copiilor. Aceasta va fi derulată în perioada iulie – octombrie anul curent. Mesajele campaniei, inclusiv spotul video vor fi promovate pe rețelele sociale, televiziune, radio, transportul public și terenurile de joacă din cadrul unei rețele de restaurante din Chișinău și Bălți.

La realizarea campaniei, a oferit suport Consiliului Europei, prin intermediul proiectului său „Prevenirea și protejarea copiilor împotriva violenței, inclusiv în mediul digital în Republica Moldova”.  

De menționat că Serviciul „Telefonul Copilului” este disponibil 24/24 și poate fi apelat gratuit, confidențial și anonim din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă la numărul scurt 116 111 și pe chat-ul disponibil pe pagina web: telefonulcopilului.md

Articole similare