Publică un anunț
piatasud.md

Cahul în mozaic

Cahul în mozaic

Arta urbană are diferite forme, iar pentru municipiul Cahul unul dintre elementele esențiale ale artei urbane este mozaicul, care înfrumusețează mai multe clădiri publice și nu numai. 

Sunt multe, sunt vechi, unele s-au păstrat în timp supraviețuind tentativelor de a fi distruse, iar altele nu mai arată așa cum erau. Mozaicurile municipiului, dar și raionului Cahul rămân a fi un mesaj din trecut, reprezentând o părticică din istoria modernă a urbii. 

Moldova 

Mozaicul „Moldova” este amplasat pe peretele blocului locativ nr. 37, strada M. Eminescu. Peretele a fost decorat în tehnica mozaicului în anii ’70 ai secolului trecut. 

Opera este numită „Moldova” şi reflectă frumuseţea plaiului moldav, caracterizată prin claritatea conturului, a siluetei şi o gamă coloristică vie şi armonioasă.

Despre autorul care a realizat acest panou din mozaic nu se cunoaşte nimic.

Mozaicul de pe peretele Școlii Sportive nr. 1 din Cahul

Unul dintre cele mai recunoscute mozaicuri din Cahul este cel care înfrumusețează Școala Sportivă nr. 1. 

Mozaicul este operă de artă monumentală executată de către artistul Gheorghii Andreevici Hadjioglov (în unele surse Hadjalov) în anul 1989. Artistul este originar din Ucraina, membrul Uniunii Artiştilor Plastici din Rusia. 

Artistul a realizat numeroase expoziţii în toată lumea și o serie de lucrări monumentale în Republica Moldova în perioada anilor 1979-89, dintre care două mozaicuri în oraşul Cahul. Printre ele se numără şi acesta – un panou alcătuit din cinci compoziţii cu tematică sportivă, realizată din smalta (sticlă topită cu pigmenţi de diferite culori). 

Panoul mozaical de pe peretele Şcolii Sportive nr. 1 se identifică într-atât cu menirea instituţiei, încât nu mai poate fi imaginat fără mozaicul respectiv, astfel, devenind cartea de vizită a şcolii. 

Mozaic pe faţada Gimnaziului-grădiniţă „S. Rahmaninov”

În anul 1946, în sectorul Lipovanca, pe lângă biserică și-a început activitatea o școală duminicală. În anul 1949 acolo învăţau 108 elevi şi era numită Şcoala nr. 10. În anul 1991 a fost dată în exploatare clădirea cu 4 blocuri, iar denumirea actuală i-a fost conferită în 1995. 

În anul 1991 a fost dat în exploatare clădirea cu patru blocuri de studii.

Mozaicul a fost creat în anul 1988, nu se cunoaşte nimic despre autorul acestei operei de artă monumentală ce înfrumuseţează Gimnaziul „Serghei Rahmaninov”. 

Mozaicul de pe faţada Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”

Mozaicul de pe faţada Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” reprezintă o operă de artă în stil urbanistic, cu tematica „Proletariatul şi viaţa socială”, un subiect „actual” acelor timpuri.  

Mozaicul a fost realizat în anul 1986 de către artistul Gheorghii Andreevici Hadjioglov (în unele surse Hadjalov), artist care a înfrumusețat și fațada Școlii Sportive nr. 1 din Cahul. 

Mozaicuri pe fațada grădiniței nr. 14 „Spicuşor”

Grădinița nr. 14 „Spicuşor”  este amplasată pe strada Fiodor Seliviorstov, 2. Grădiniţa a fost dată în exploatare în anul 1990, iar cele 7 mozaicuri de pe faţada clădirii înfrumuseţau clădirea nouă. Despre autorul mozaicurilor nu se cunoaşte nimic. 

Panourile au fost concepute pentru a defini și a evidenția rolul instituției prin individualitatea artistică. Fiecare panou reprezintă câte un erou din poveştile moldoveneşti, executate în tehnica mozaicului prin desene strict conturate, stilizate şi frumos colorate.  Din păcate, nu toate mozaicurile au rămas întregi. 

Mozaic pe peretele Casei de Cultură din satul Alexanderfeld, raionul Cahul 

Mozaicul a fost executat în anul 1975, atunci când a fost construită Casa de Cultură din satul Alexanderfeld.

Panourile mozaice reprezintă frumusețea și bogăția plaiului moldav, a portul popular și valorile naționale.

Despre autorul mozaicurilor se cunoaște doar că este originar din orașul Reni, Ucraina. Panourile prezintă semne de deteriorare.

Mozaic pe peretele Gimnaziului-grădiniţă „M. Lomonosov” s. Lebedenco, raionul Cahul 

Mozaicul a fost executat în anul 1974, atunci când a fost construită școala din comuna Lebedenco. 

Despre autorul panoului mozaical se cunoaște că este originar din orașul Odessa. Panoul prezintă semne de deteriorare. 

Mozaic pe faţada Casei de Cultură din satul Moscovei, raionul Cahul 

Mozaicul a fost executat în anul 1974-1975, atunci când a fost construită Casa de Cultură.

Despre autorul mozaicului se cunoaşte că este un artist armean şi a fost invitat la iniţiativa dlui Gaidarji. Casa de cultură este în stare avariată.

Toate aceste mozaice sunt monumente sub protecție, incluse în Registrul local al monumentelor de for public de categoria B din raionul şi municipiul Cahul. Decizia în acest sens a fost aprobată de Consiliului raional Cahul (nr. 03/07-V din 17.09.2020).

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Articole similare