Publică un anunț
piatasud.md

Camera de Comerț va lansa un proiect pentru digitalizarea Carnetelor ATA

Camera de Comerț va lansa un proiect pentru digitalizarea Carnetelor ATA

Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), va lansa în această lună un proiect nou pentru digitalizarea Carnetelor ATA – document vamal ce simplifică exportul temporar și tranzitul de mărfuri în comerț internațional, transmite MOLDPRES. 

Proiectul este finanțat de BERD și are drept scop simplificarea procedurii de solicitare și emitere de către CCI a Carnetelor ATA. În cadrul proiectului, pe platforma online a CCI www.client.chamber.md va fi dezvoltat un nou modul ce va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri online, iar specialiștilor CCI să perfecteze Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic.

„Modulul ATA va fi conectat la serviciile guvernamentale MSign și Mpay, ceea ce va permite semnarea cererilor cu semnătură electronica și achitarea serviciilor online. Digitalizarea procesului va reduce timpul şi cheltuielile antreprenorilor și totodată va apropia Republica Moldova de sistemul internaţional ATA electronic (e-ATA) promovat de către Camera de Comerț Internaţională și Organizația Mondială a Vămilor. Acest sistem prevede substituirea Carnetelor pe suport de hârtie cu cele electronice și actualmente este pilotat în şase țări, inclusiv Belgia, Marea Britanie, Federația Rusă, SUA”, au explicat surse de la CCI.

Odată cu digitalizarea procedurilor la Camera de Comerț şi Industrie, Republica Moldova va putea beneficia de e-ATA, ca cel mai performant instrument de facilitare a comerțului internaţional. Lansarea modulului ATA este planificată pentru luna decembrie 2021.

Republica Moldova a aderat la sistemul internaţional ATA în 2008. Carnetul ATA este un document vamal internațional, eliberat de CCI, ca instituție emitentă și garantă, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziții, profesioniști din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional. Anual CCI eliberează circa 180 de Carnete.

Articole similare