Publică un anunț
piatasud.md

Când politicienii nu se tem să spună lucrurilor pe nume

Când politicienii nu se tem să spună lucrurilor pe nume

Nouă, jurnaliștilor, uneori ne este greu să găsim informații veridice, dedesubturi, mai ales atunci când sunt implicați politicienii. De multe ori, aceștia nu pot sau nu au voie să se exprime liber, să dea mai multă informație decât s-ar cuveni conform „protocolului”. Totuși, există circumstanțe în care ei au ocazia să discute liber cu jurnaliștii, fiind siguri că nu vor fi menționați nicăieri în spațiul public ca fiind sursa informației. 

Este cazul întrunirilor unde este aplicată regula Chatham House, o regulă veche de circa o sută de ani, la care participă politicieni, experți și alte persoane publice din diferite domenii și unde sunt discutate subiecte sensibile de actualitate. Regula principală a acestor întâlniri este că informația prezentată poate fi folosită de participanți, însă aceștia nu pot să spună de unde și de la cine au obținut aceste informații. În acest sens, regula Chatham House permite celor prezenți să vorbească deschis la întâlnire pentru a-și exprima opiniile, care pot fi proprii lor, mai degrabă decât opiniile organizației pe care le reprezintă.

Când a apărut Chatham House

La Conferința de pace de la Paris din 1919, Lionel George Curtis, un oficial britanic și adept al federalismului Imperiului Britanic, propune crearea unui Institut anglo-american de relații internaționale, care va studia problemele internaționale pentru prevenirea războaielor. Un an mai târziu, la Londra este fondat Institutul Britanic de Relații Internaționale, care, cu șase ani mai târziu, și-a schimbat denumirea în Institutul Regal de Relații Internaționale. Instituția din 1923 și-a mutat sediul în clădirea Chatham House de pe strada St. James’s Square nr. 10, unde se află până în prezent. 

În 1927, Chatham House a stabilit o regulă care era aplicată la întrunirile organizate de Institut pentru a încuraja discuțiile informale și pentru a facilita schimbul de informații. De atunci regula a început să fie aplicată la întrunirile de diferit nivel din întreaga lume.

Timp de multe decenii, denumirea organizației s-a identificat cu cea a clădirii. Din acest considerent, în 2004 s-a decis ca denumirea tradițională a instituției să fie folosită doar în scopuri oficiale, iar toate publicațiile și lucrările institutului să fie prezentate sub numele „Chatham House”.

De-a lungul anilor, Institutul a devenit una din cele mai importante instituții de analiză politică din lume, care organizează discuții și cercetări în domeniul relațiilor internaționale. Cercetările Chatham House ajută guvernele și societățile să construiască o lume durabilă, sigură, prosperă și justă și propun idei și abordări noi pentru liderii de stat cu privire la problemele de politică externă. De asemenea, acestea servesc ca sursă de opinie pentru presă. 

În 2015, Universitatea din Pennsylvania a clasat Chatham House pe locul doi, după Brookings Institution, în clasamentul celor mai bune centre de cercetare din lume. În 2009, Chatham House a fost desemnat cel mai bun centru de cercetare din afara Statelor Unite de către revista Foreign Policy.

Unde și cum se aplică regula Chatham House citește pe Moldova.org

Articole similare