Care sunt cele mai bune culturi pentru regiunea de sud a țării? Vezi răspunsul Ministerul Agriculturii
În sudul țării, unde precipitațiile sunt mai scăzute, se recomandă cultivarea de cereale, viță-de-vie și legume, în special cu sistem de irigare. Aceasta este una din concluziile întrunirii de ieri la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), unde, împreună cu savanții, s-a discutat despre cum pot fi alese cele mai bune culturi pentru fiecare regiune din țară, în funcție de clima și solul local, transmite MOLDPRES.
În cadrul discuțiilor, savanții au evidențiat importanța adaptării tehnologiilor agricole moderne și a metodologiilor de fertilizare, pentru a majora productivitatea și a reduce impactul schimbărilor climatice. Savanții sunt de părere că îngrășămintele utilizate în mod corespunzător pot întări rezistența plantelor la secetă.
„De exemplu, în sudul țării, unde precipitațiile sunt mai scăzute, se recomandă cultivarea de cereale, viță-de-vie și legume, în special cu sistem de irigare”, potrivit MAIA.
Un alt punct-cheie pus în dezbatere a fost utilizarea loturilor demonstrative. „Acestea sunt esențiale pentru ca atât cercetătorii, cât și agricultorii să poată observa, pe teren, cum funcționează noile metode și tehnologii agricole. În concluzie, discuțiile au subliniat necesitatea integrării soluțiilor bazate pe știință”, indică sursa citată.
Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, şeful MAIA, practicile și tehnologiile testate și demonstrate de savanți sunt necesare pentru a asigura viitorul agriculturii în raport cu provocările climatice și economice.
Pe parcursul acestui an, Ministerul Agriculturii a intensificat colaborarea cu mediul academic în domeniu. Savanţii şi cercetătorii în ştiinţe agricole susţin că în actualele condiţii nu mai sunt de neglijat recomandările experţilor.
Astfel, doctorul în agricultură, Pantelimon Borozan, susţine că „fiecare cultură are cerințe specifice în funcție de condițiile de sol și climă. Agricultorii trebuie să fie conștienți de aceste diferențe și să adapteze practicile agricole corespunzător. Este esențial să se implementeze metode de gestionare a umidității solului, să se utilizeze tehnici de mulcire și irigare. Îngrășămintele organice sunt foarte benefice pentru sol, ajutând la absorbția umidității și stimulând bacteriile benefice. Acestea contribuie la un sol mai sănătos și, implicit, la plante mai viguroase”.