Publică un anunț
piatasud.md

Ce s-a schimbat de când Uniunea Europeană ajută Moldova?

Ce s-a schimbat de când Uniunea Europeană ajută Moldova?
© Sursă foto: MAEIE

După semnarea Acordul de Asociere, în 2014, Uniunea Europeană a devenit principalul partener și donator al Republicii Moldova, intensificându-și sprijinul financiar și tehnic acordat țării noastre. 

De atunci, viața de zi cu zi a moldovenilor s-a îmbunătățit simțitor. Dar cum anume? Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară vă prezintă câteva exemple concrete despre impactul acestui ajutor. 

  • Au fost deschise mai multe afacerile locale și au fost create locuri de muncă locale

Uniunea Europeană a fost și rămâne un motor pentru economia Moldovei. Datorită fondurilor UE, peste 50.000 de întreprinderi mici și mijlocii au primit sprijin din partea UE și au fost create circa 33.000 de locuri de muncă noi în țară. Dacă ai un vecin, prieten sau poate chiar tu însuți lucrezi într-o afacere locală, este posibil să fie tocmai una sprijinită de UE. 

  • Moldova a primit acces la piața europeană

Cu ajutorul Acordului de Liber Schimb cu UE, Moldova exportă circa 67% din produsele sale în Europa, fără taxe vamale. Acum poți procura produse moldovenești chiar dacă te afli într-o țară din UE. Acest lucru nu doar că ajută producătorii locali să își dezvolte afacerile, dar și sprijină economia Moldovei să crească. 

În ultimii ani, Europa a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând 53,7% din schimburile comerciale ale țării în 2023, în timp ce relațiile comerciale cu Rusia au scăzut semnificativ, ajungând acum să reprezinte doar 3,7% din tranzacțiile economice ale Moldovei.

  • Tinerii și profesorii au acces la programe de mobilitate academică  

Dacă ai prieteni sau cunoști persoane care au studiat în străinătate s-ar putea să fie unul dintre cei 3.700 de studenți și profesori care au beneficiat de programele de mobilitate ale UE. Aceștia au avut ocazia să învețe sau să se formeze în universități europene, aducând acasă cunoștințe valoroase pentru viitorul Moldovei.

  • Moldova a primit sprijin vital în situațiile de criză în care s-a pomenit

UE a fost alături de Moldova, în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina, oferindu-i ajutor atât pentru sistemul medical cât și pentru gestionarea fluxul de refugiați.  

UE a mobilizat circa 1.2 mlrd. EURO sub formă de asistență umanitară și financiară pentru a ajuta Moldova să facă față multiplelor crize începând din toamna anului 2021.

În 2023, UE a alocat un fond suplimentar de 10 milioane de euro destinat sprijinirii refugiaților ucraineni din Moldova și familiilor care îi găzduiesc​.

Tot acest sprijin a întărit securitatea energetică a țării și i-a asigurat Moldovei și cetățenilor săi o stabilitate energetică.

  • Au fost selectate două regiuni cheie pentru a fi dezvoltate economic, social și cultural 

În 2020, UE a selectat doua regiuni cheie – Ungheni și Cahul pentru a beneficia de un program pilot de dezvoltare și promovare de plan național și internațional. 

Grație suportului UE, până astăzi, în cele două regiuni cheie au fost investite 6.45 milioane Euro, s-au implementat 125 de proiecte care au produs schimbări pentru cel puțin 240.000 oameni, au fost create 227 locuri de muncă și au fost sprijinite 6 GAL-uri (grupuri de acțiune locală).

Distribuie acest articol să afle și prietenii tăi cât de mult sprijină UE dezvoltarea Moldovei!

Materialul face parte din campania de informare realizată de A.O. C.R.D.C.  în cadrul proiectului  „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Articole similare