Clima a luat-o razna. Inundațiile lovesc în deșertul Sahara, iar Antarctica „înverzește“

Clima a luat-o razna. Inundațiile lovesc în deșertul Sahara, iar Antarctica „înverzește“
© Sursa: adevarul.ro

O ploaie torențială rară a lăsat lagune albastre de apă printre palmierii și dunele de nisip ale deșertului Sahara, inundând una dintre cele mai afectate regiuni de secetă cu mai multă apă decât a văzut în ultimele decenii, informează adevarul.ro.

Deșertul din sud-estul Marocului este unul dintre cele mai aride locuri din lume și rareori are parte de ploi la sfârșitul verii. 

Guvernul marocan a declarat că două zile de precipitații din septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone care primesc în medie mai puțin de 250 milimetri anual, inclusiv Tata, una dintre zonele cele mai afectate. În Tagounite, un sat situat la aproximativ 450 km sud de capitala Rabat, s-au înregistrat peste 100 mm într-o perioadă de 24 de ore.

Furtunile au adus mai multe precipitații decât s-a văzut în ultimele decenii, lăsând imagini izbitoare cu apă abundentă țâșnind prin nisipurile și flora deșertului.

În comunitățile deșertice frecventate de mulți turiști care vizitează Sahara, mașini 4×4 au circulat prin bălți și locuitorii au privit scena cu uimire.

„Au trecut 30 până la 50 de ani de când am plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb de la Direcția Generală de Meteorologie a Marocului.

Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtună extratropicală, pot schimba într-adevăr cursul vremii regiunii în lunile și anii următori, deoarece aerul reține mai multă umiditate, provocând mai multă evaporare și atrăgând mai multe furtuni, a spus Youabeb.

Șase ani consecutivi de secetă au reprezentat provocări pentru o mare parte din Maroc, forțând fermierii să lase câmpurile delucrate și orașele și satele să raționaleze consumul de apă.

Imaginile din satelit arată că zone din deșertul Sahara au devenit surprinzător de verzi, după o activitate meteorologică neobișnuită, iar oamenii de știință vor să afle care este explicația acestor schimbări.

Zone din deșertul Sahara, cel mai mare deșert fierbinte din lume, au devenit surprinzător de verzi, după cum arată imaginile din satelit ale NASA, informează express.co.uk.

Deșertul Sahara este unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ, dar a fost odată acoperit de vegetație și lacuri, undeva între 11 și 5 mii de ani în urmă.

Cunoscută drept perioada umedă africană, înclinarea Pământului s-a schimbat, aducând emisfera nordică mai aproape de soare în timpul verii. Acest lucru a cauzat un sistem de joasă presiune care a adus umezeala din Atlantic în deșert.

Acesta nu a fost un eveniment unic – oamenii de știință au identificat peste 230 de perioade de înverzire în ultimii opt milioane de ani, care au avut loc aproximativ la fiecare 21.000 de ani.

Regiunea a avut parte de precipitații abundente fără precedent. Noi imagini din satelit dezvăluie apariția unor zone verzi în regiunile deșertice din Maroc, Algeria, Tunisia și Libia. Arbuști și copaci au început să crească în zonele joase, cum ar fi albia râurilor.

Articole similare