Cum aflam câte contracte cu statul are o întreprindere

Cum aflam câte contracte cu statul are o întreprindere

Conectarea întreprinderii la finanțele publice reprezintă o pistă importantă pentru un monitor al achizițiilor publice. Valoarea contractelor și autoritățile contractante cu care agentul economic lucrează cel mai des, sunt informații care pot genera concluzii aferent procedurii de achiziții. 

Cel mai eficient mod de verificare cat de conectat este un agent economic sau altul la banii publici, îl reprezintă platforma guvernamentală tender.gov.md. Chiar dacă este învechită, aici sunt prezentate toate contractele ale agenților economici cu statul, inclusiv costul total al contractului cu TVA. 

Pasul 1. Accesăm tender.gov.md, site-ul Agenției Achiziții Publice (AAP). În meniul principal accesăm „Transparența” și „Contracte atribuite” 

Pasul 2. Platforma oferă un șir de criterii de filtrare a căutării. Cel mai eficient criteriu este căutarea după IDNO.  INtroducem IDNO-ul agentului economic în caseta de dialog și accesăm „Aplicare” 

Platforma oferă o listă completă de contracte, inclusiv de acorduri de majorare sau diminuare a contractelor care au fost înregistrate la AAP cu participarea acestei companii. 

Totodată, accesând butonul „+” de lângă denumirea autorității contractante putem vedea câți participanți au fost la procedura de achiziții publice și numărul procedurii, astfel fiind ușor de identificat și urmărit procedura pe MTender sau achiziții.md. 

Aceiași procedură de căutare poate fi aplicată și pentru Autoritățile contractante. 

Plusul platformei tender.gov.md este că prezintă acordurile d majorare a contractelor, ceea ce nu parte fi urmărit pe MTender sau platformele similare. 

E simplu să monitorizezi – totul e public. 

Acest material este un produs al proiectului „Achiziții publice transparente”, desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.

Articole similare