Publică un anunț
piatasud.md

Cum o mână de oameni din Hănăseni face ca primăria să rezolve problemele satului

Cum o mână de oameni din Hănăseni face ca primăria să rezolve problemele satului

Într-un sat din Moldova ca oricare altul, departe de Chișinău și de centrul raional, cu puține locuri de muncă și cu oameni plecați peste hotare, timpul nu s-a oprit totuși în loc. Satul este într-o continuă dezvoltare: se construiesc trotuare, se instalează iluminare stradală, se amenajează un parc pentru odihnă, iar viața localnicilor devine mai frumoasă odată cu schimbarea la față a satului.

Toate aceste lucruri sunt posibile datorită unui grup de inițiativă locală, care se implică activ în luarea deciziilor și în activitățile autorităților publice locale. 

„Hănăseni pune umărul”

Satul Hănăseni din raionul Cantemir este unul dintre cele trei care fac parte din comuna Pleșeni și care sunt așezate de-a lungul Căii Ferate Iargara-Prut, la poalele Codrilor Tigheciului. Ceea ce le desparte sunt doar indicatoarele de care te anunță că pășești în alt sat.

Le leagă și drumul care te duce spre Cimișlia. În mare parte, acest drum nu are niciun trotuar și oamenii sunt nevoiți să meargă în rând cu mașinile. Mai calcă uneori prin pătura de praf care se așterne pe marginea drumului, dar sunt obișnuiți cu asta. 

De fapt, cele trei sate din comuna Pleșeni nu sunt atât de diferite unul de altul. Ceea ce face deosebit Hănăseniul este grupul de inițiativă locală, din care fac parte cinci femei și un bărbat.

Ne-am întâlnit în parcul din Hănăseni – mândria grupului – primul proiect la care au lucrat împreună. O profesoară de clasele primare, o directoare-adjunctă la școală, o directoare de grădiniță și o bucătăreasă stau la umbră și ne așteaptă. Pe una din bănci au pus ziarele făcute împreună cu grupul de inițiativă. Se uită în jurul lor și se revoltă că nu este păstrată curățenia în parc. Le pare rău, pentru că au muncit foarte mult pentru el.

Ele și amintesc că au format grupul încă în 2017 după ce administrația gimnaziului din localitate a câștigat împreună cu elevii un proiect care le-a permis amenajarea curții școlii. În acest context apăruse și oportunitatea continuării unor proiecte care să vină în ajutor comunității, însă într-un alt format – grup de inițiativă locală, creat cu ajutorul lui Oleg Ivancioglo, organizator comunitar. Atunci a fost invitată să se implice Svetlana Dutcă, astăzi lidera grupului de inițiativă. Pe rând, s-au alăturat ceilalți membri ai grupului.

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare