Cum să muți un sat pe internet ca să-i rezolvi problemele
Cum reușește localitatea Măgdăcești să-și rezolve problemele? A mutat satul online și comunică mult mai des decât ar face-o față în față. Grupul satului pe Facebook astăzi servește ca platformă de comunicare, loc unde sunt raportate problemele, unde se analizează soluțiile și unde se pune presiune pe autorități.
Grupul a fost creat cu zece ani în urmă, însă fost abandonat până în 2019, când a fost reactivat pentru a rezolva o problemă în localitate. Gheorghe Negura, administratorul actual al grupului „Măgdăcești”, spune că a încercat să comunice despre problemă pe pagina oficială a primăriei Măgdăcești și pe pagina primarului. Însă postările acestuia au fost respinse, pentru că „APL-ul, adică primarul, nu accepta critici publice, considerându-le politice”, explică tânărul. Atunci a înțeles că este nevoie de un canal de comunicare alternativ.
Grupul „Măgdăcești” avea pe atunci doar 300 de membri. Gheorghe a găsit creatorul și l-a convins să-i transfere grupul în administrare. „De atunci, eu l-am transformat, pur și simplu, într-o platformă de comunicare socială independentă cu principii și reguli”. Astăzi, grupul are peste 2200 de membri.
Reușitele grupului
Gheorghe spune că o problemă importantă care a fost rezolvată în urma postărilor de pe grup a fost mirosul neplăcut de la stația de epurare, când apele reziduale erau deversate în râulețul care traversa un cartier al satului. „Această problemă a fost remediată, însă după asta a devenit o problemă pentru satul vecin”, spune tânărul. În acel moment, grupul „Satul Porumbeni” de la care Gheorghe s-a inspirat a făcut presiune publică intensă pentru a soluționa problema apărută.
Un alt exemplu de bună funcționare a comunităților online a fost atunci când grupul „Măgdăcești” a comunicat despre posibila construcție a unui bloc locativ de 7 etaje pe drumul central al localității. „Subiectul a fost mediatizat online înainte ca consiliul să ia vreo decizie. S-a făcut un sondaj pe grup, care a arătat cât de negativ era privită ideea”, concretizează Gheorghe. Astfel, proiectul de avizare pentru construcția blocului a fost oprit.
În general, tânărul recunoaște că autoritatea publică locală a fost foarte receptivă. „Când sunt postări cu problemele satului, se etichetează primarul, primăria și de cele mai multe ori apare și un răspuns oficial. De aceea, pentru Măgdăcești acest instrument este constructiv și eficient”, concluzionează administratorul.