Publică un anunț
piatasud.md

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, au fost sfințite clopotele Bisericii Sf. Dumitru de la Lipovanca

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, au fost sfințite clopotele Bisericii Sf. Dumitru de la Lipovanca

Pe  27 martie a.c., au fost sfințite si montate clopotele bisericii Sf. Ierarh Dionisie si Sf. Mc. Dimitrie din cartierul Lipovanca din municipiul Cahul.

„In aceasta zi importanta pentru istoria Basarabiei, Preasfințitul Părinte Veniamin a sfințit Clopotele noi ale bisericii, evidențiind rolul acestora in viața parohiei si a activităților liturgice. Clopotele ne cheamă la rugăciune, alunga norii si furtunile, grindina, vestesc momente de bucurie in comunitate si ne anunta despărțirea de cei dragi.  Sunetul lor anunțau victorii si plângeau eroii, in dangătul de clopot erau primiți demnitarii si tot ele ne cheamă la rugăciune seara si dimineața, ne cheamă la Sfanta Liturghie” se spune într-un comunicat al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Potrivit biroului de presă al Episcopiei, acest eveniment s-a realizat cu ocazia împlinirii a 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. 

La evenimemt au fost prezenți Excelenta Sa, dna Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, dna Tatiana Seredenco, Vicepresedinte a Consiliului raional, dl Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, clerici din Protopopiat si credincioși din cartier.

„Menționam ca biserica s-a construit cu purtarea de grija, implicarea, dragostea si sprijinul Preasfințitului Părinte Veniamin, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar si a altor multi binefăcători. Mulțumim ctitorilor, binefăcătorilor si tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări” se mai spune în comunicat.

Precizăm că Biserica Sf. Ierarh Dionisie si Sf. Mc. Dimitrie din cartierul Lipovanca din municipiul Cahul este construită pe locul unde până în anii 1960 a fost o biserică, construită în 1899, distrusă de Sovietici. 

Decizia de a autoriza construcția bisericii a fost aprobată în 2021 de Consiliul municipal Cahul. În cadrul ședinței Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a menționat că a primit o cerere din partea familiei Caravasile, ctitorii Bisericii Sf. Dumitru și că au dorința de a reconstrui  Biserica și a reamenaja cimitirul.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna septembrie 2021.

Articole similare