Despre sănătate, cu sinceritate: Un dialog deschis cu medicul obstetrician-ginecolog din Cahul, Nadejda Mudrenco

Despre sănătate, cu sinceritate: Un dialog deschis cu medicul obstetrician-ginecolog din Cahul, Nadejda Mudrenco
© Sursa: arhiva personală

Într-un interviu exclusiv, am stat de vorbă cu Nadejda Mudrenco, medic obstetrician-ginecolog cu o vastă experiență în domeniu, despre sănătatea femeilor și importanța prevenției. Am aflat care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile de toate vârstele, de la adolescente până la cele aflate la menopauză. De asemenea, am discutat despe ultimile descoperiri în domeniul sănătății feminine și despre cum putem preveni boli precum cancerul de col uterin.

De la importanța controalelor regulate până la beneficiile unui stil de viață echilibrat, acest interviu este un ghid complet pentru sănătatea femeilor și nu doar.

Urmăriți în continuare declarațiile medicului Nadejda Mudrenco, care relatează cu lux de amănunte despre cariera în medicină, răspunsurile la cele mai frecvente întrebări din domeniul obstetrică-ginecologie și decizia de a activa acasă, în pofida multor propuneri de a pleca peste hotare.

Ce v-a determinat să alegeți profesia de medic obstetrician-ginecolog?

,,După ce patria, părinții și veacul nu sunt de ales, omul se revanșează pentru această dependență de a face alegeri, atunci când își alege profesia. Întodeauna mi-a plăcut să fiu de ajutor oamenilor. Impactul în alegerea profesiei mele de medic ginecolog l-a avut profesoara mea de obstetrică și ginecologie din perioada anilor de facultate, doamna Larisa Catrinici. Prin felul ei de a fi, notorietatea ei, corectitudinea, inteligența, frumusețea ei interioară, dar și cea fizică, doamna Catrinici m-a marcat în sens pozitiv și m-a determinat să îndrăgesc această ramură a medicinii. De aici am început să studiez mai detaliat, să merg la cercurile universitare extracurriculare și să-mi aprofundez cunoștințele în acest domeniu.”

Care sunt cele mai frecvente probleme ginecologice ale femeilor tinere (până la 35 de ani) pe care le întâlniți în practica dvs.? Care sunt cauzele?

,,Fiecare interval de vârstă aduce cu sine o seamă de afecțiuni ginecologice specifice. Pe primul loc sunt BTS (bolile cu transmitere sexuală), cel mai des întâlnite în perioadele de vârstă 18-20 până la 30 de ani. Aceste boli sunt provocate de viruși, bacterii sau diverși paraziți ce colonizează tractul genital. BTS includ Gonorrhea, Chlamydia trachomatis, Micoplasma hominis și genitalium, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum (sifilisul), HPV (tipuri oncogene), Trichomonas Vaginalis, Candidoza etc.

Alte probleme frecvente în această perioadă de vârstă sunt infecțiile nespecifice ale tractului urinar care provoacă uretrita, cistita, care au acutizări dese și o evoluție trenantă, ce afectează viața cotidiană a femeilor tinere. În ceea ce privește etiologia (cauzele), este vorba despre infecții nespecifice, cum ar fi E.coli, Enterococcus faecalis, Streptococcus spp/aureus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa etc. De asemenea, drept cauză a acestor afecțiuni sunt și infecțiile cu transmitere sexuală.

Alt motiv de adresare a femeilor tinere este SOP (Sindromul Ovarelor Polichistice) care deseori este asociat cu dereglări ale ciclului menstrual: oligomenoree, hirsutism, acnee vulgaris, obezitate, căderea intensă a părului de pe podoaba capilară. Etiologie: de regulă, este o afecțiune moștenită genetic, dar în ultimii ani s-a demonstrat că se poate și dobândi această boală, la fetițele aflate în perioada de maturizare sexuală, care se alimentează cu carne crescută rapid pe bază de hormoni. Adolescentelor le poate provoca toată gama de simptome: obezitate, amenoree II, acnee vulgaris, anovulație, hiperandrogenie (sunt dovezi științifice).

Alte motiv de adresare sunt dismenoreea, sindromul premenstrual care prevalează la adolescente și fetele până la 25 de ani, manifestându-se prin dureri mari înainte și în timpul menstrelor, grețuri, vome, cefalee, dereglări a stării generale până la lipotimie. Cauzele sunt: dezechilibrul hormonal în perioada de maturizare a sistemului hipotalamo-hipofizar (ovarian), deficiențe de vitamine, cum ar fi vitamina D, E, acid folic, B12, alimentația incorectă și încălcarea regimului de somn-veghe, fumatul, endometrioza.

Alte cauze ale adresării tinerelor sunt chisturile ovariene persistente (niște pungulițe cu lichid ce se acumulează la nivelul ovarelor). Cele mai multe dintre ele sunt benigne (necanceroase) și pot apărea chiar și la adolescente și unele fetițe preadolescente. 80% din ele se resorb fără tratament și după următoarea menstruație dispar.

Cauze de adresare mai sunt și dereglări de ciclu menstrual: menstre dese (mai scurte de 21 de zile) și menstre rare (mai lungi de 45 de zile), menstre foarte abundente – hiperpolimenoree de durată, însoțite de pierdere masivă de sânge.

Alte cauze de adresare mai pot fi obținerea unei analize citologice anormale, efectuate la medicul de familie. Apariția acestor atipii celulare sunt provocate de infecții nespecifice și specifice: HPV virusul, femei HIV infectate, femei imunocompromise, femei fumătoare cu imunitatea precară.

Alte cauze de adresare: AFM gl. mamare, apariția unor indurații, disconforturi în zona glandelor mamare.”

Cum abordați subiectele sensibile, cum ar fi sănătatea sexuală și contracepția cu pacientele care au vârsta până la 18 ani?

,,Impactul educației sexuale comprehensive asupra comportamentului sexual al tinerilor: Comunitatea Internațională s-a orientat către o definiție consensuală a educației sexuale comprehensive (ESC), trecând de la punerea accentului în principal pe prevenirea bolilor la o abordare mai pozitivă și holistică axată pe bunăstare. Principalele părți interesate sunt OMS, UNFPA, UNESCO, IPPF (Federația Internațională de planificare a familiei), fiind de acord cu ESC.

În primul rând, este un proces de predare a aspectelor cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității, bazat pe dovezi și pe curriculum. Începe de la naștere și progresează în conformitate cu etapele de dezvoltare, pe perioada copilăriei, adolescenței până la maturitate. Aceasta joacă un rol esențial în asigurarea dezvoltării emoționale și fizice sigure ale tinerelor. Le echipează cu informații, abilități de viață și valori pozitive în a-și asuma responsabilitatea pentru bunăstarea sexuală proprie și a altora. Le consolidează, totodată, capacitatea copiilor și tinerilor de a face alegeri conștiente satisfăcătoare în ceea ce privește relațiile, sexualitatea și sănătatea lor fizică și emoțională.

Dovezile arată că în țările în care ESC este integrată în școli, tinerii așteaptă până la o vârstă mai matură pentru a avea primele experiențe sexuale, rata sarcinilor în rândul adolescentelor și avortului sunt mai scăzute , iar rata utilizării corecte a contracepției este mai ridicată.

La noi în Republica Moldova, inclusiv și municipiul Cahul, activează Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, unde tinerii au acces la servicii prietenoase, inclusiv la informații despre bolile sexual-transmisibile, contracepție, teste de depistare a ITS (bolile sexual-transmisibile). Se predau lecții și în școli, se organizează întâlniri de grup cu diverși specialiști ce activează în CSPT, tinerii găsesc răspunsuri la toate întrebările legate de sănătatea sexuală și contracepție. Se fac și consultații individuale la solicitarea adolescentei care deseori este însoțită de mamă, mătușă sau bunică și se abordează diverse aspecte în mod individual, respectând confidențialitatea și drepturile pacientei, consiliere grijulie, preconsult și în timpul examenului fizic.”

Care sunt reacțiile adverse în cazul tratamentelor hormonale efectuate pentru a obține apoi o sarcină?

,,Există școala contracepției unde clar se indică aceste preparate, conform vârstei pacientei și scopului pe care îl urmărim. 15% din femeii folosesc COC (preparate hormonale) nu pentru a se proteja de sarcină, dar cu țel de tratament, de exemplu dereglări ale ciclului menstrual, menstre sărace, rare ori prelungite, chiar și dese (de 2-3 ori pe lună), algodismenoree sau alte dureri legate de endometrioză, sângerări abundente și dureri puternice în cazul fibroamelor uterine. De asemenea, vorbim și de infertilitatea legată de dereglarea ovulației în cazul SOP (însoțite și de semne de obezitate, acnee vulgaris, hirsutism).

Cele mai multe efecte efecte adverse la administrarea COC sunt ușoare și tind să dispară odată cu utilizarea continuă sau cu trecerea la altă gamă de contraceptive, de exemplu: grețuri, vertijuri, o ușoară slăbiciune – aceste simptome dispar la scurt timp după ce organismul se deprinde și e recomandabil de luat după masă și seara înainte de somn. Alte simptome adverse sunt spottingul – sângerări între menstre în primele trei luni de primire, care după trei luni au tratament și dispar de regulă; hipersensibilitatea rănilor, scăderea libidoului uneori, cefalee (dureri de cap), modificarea sau creșterea cantității secrețiilor vaginale; pot crește riscul apariției bolilor cardiovasculare (tromboze, accident vascular cerebral), creșterea TA (în 4-5% din cazuri), scăderea TA (în 9-16% din cazuri) la femeile care deja suferă de hipertensiune arterială. Deoarece în cazul femeilor de vârstă fertilă tratamentul hormonal nu se face de durată prea îndelungată, respectiv, nu se întâlnesc foarte des aceste reacții adverse grave.

COC sunt contraindicate, totuși, la femei gravide, fumătoare cu vârstă mai mare de 35 de ani (inclusiv cele cu vârstă mai mare de 35 de ani care au renunțat în ultimul an de la fumat), persoanele cu obezitate de gradul III, celor ce au în istoria medicală tromboză, atac de cord, AVC sau celor ce au rude apropiate care au suferit de accidente vasculare, tromboze înainte de 45 de ani; celor ce au migrene regulate, au cancer mamar, ovarian, hepatic, al vezicii biliare, colestază, Sindromul Gilbert sau diabeticilor cu stagiul de boală mai mare de 20 de ani.”

Ce suplimente ar trebui să ia femeile până la apariția menopauzei? De ce menopauza apare mai devreme în cazul unor femei?

,,Menopauza este acea perioadă din viața unei femei când funcția ovariană încetează, atât a secreției hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă lipsa menstrelor timp de un an și apare prin epuizarea rezervei ovariene, se epuizează numărul de foliculi în ovare. Femeia se naște cu un număr fix de foliculi primordiali ce se pierd până la pubertate, apoi lunar prin ovulație. Deci, avem genetic un număr diferit de foliculi și, ca urmare, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.

Menopauza fiziologică apare între 42-55 de ani pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade. Cu toate astea, statistica arată că 1 din 100 de femei experimentează menopauza înainte de 40 de ani și e cunoscută sub numele de menopauză prematură precoce sau insuficiență ovariană precoce. Menopauza indusă include: histerectomie cu anexectomie bilaterală, ablație ovariană, care se induce prin terapie hormonală, chirurgicală sau R-terapie la femei cu tumori , cu receptori de estrogeni pozitivi. Alte cauze ale menopauzei precoce sunt scăderea bruscă în greutate, casexia femeii, de obicei de origine psihogenă; stresurile puternice, fumatul.

Produsele naturiste indicate înainte de survenirea menopauzei sunt: tratamentul cu vitamine și minerale, antioxidanți, combinație de Seleniu, Zinc, Omega 3, vitamina C, E, Beta-Alanină, aport de Calciu, vitamina D3, fitoestrogeni, soia, lăptișor de matcă. Sunt multe produse derivate din soia sau asocieri de alte plante ca salvie, brusture, piperul călugărului, mlădițe de zmeură, maca, cimicifuga, racemosa.

Tratamentul bolilor asociate pre(menopauzei) include: tratamentul tulburărilor de somn și de dispoziție (tinctură de sunătoare, lavandă, valeriană, hamei, roiniță, melatonină), variațiile TA pot fi corectate prin controlul greutății corporale; reducerea cantității de sare. În menopauză obezitatea este un factor de risc al complicațiilor cardio-vasculare și cancer, de asta se impune un regim echilibrat de 1 400 calorii zilnic, sărac în lipide saturate și de introdus în meniu legume, fructe și lactate, reducerea aportului de sare și zahăr, renunțarea la fumat, consum excesiv de cafea și alcool, menținerea unei activități fizice constante, asigurarea unui somn de calitate și suficient.”

Care sunt cauzele infertilității în cazul pacientelor tinere (până la 30 de ani) și care ar fi opțiunile de tratament?

,,Există mai multe cauze de apariție a infertilității femeii, unele legate direct cu problemele aparatului reproductiv și altele favorizate de probleme genetice, dobândite de stilul de viață dus sau de vârstă în momentul conceperii unei sarcini. Infertilitatea la femei reprezintă imposibilitatea de a concepe o sarcină cu condiția unor relații sexuale regulate în decurs de 1 an la femeile tinere cu vârsta de până la 35 de ani și lipsa sarcinii în decurs de 6 luni la femei mai mari de 35 de ani. Studiile au arătat că 1/3 din cauzele infertilității au etiologie a problemelor masculine, 1/3 – cauze feminine și 1/3 – cauze mixte sau rămân neidentificate.

Cauzele apariției infertilității la femeile tinere sunt BIP (boala inflamatorie pelviană cauzată de ITS): clamidioză, gonoree, ureaplasmoză, sifilis, ce duc la impermeabilitatea tubară, la inflamație cronică a cavității uterine cu formarea bolii aderențiale; dereglări de ovulație: SOP, disfuncție hipotalamică, insuficiență ovariană primară, exces de prolactină; patologii ale uterului sau prezența unor polipi endometriali; fibroame și aderențe ce deformează cavitatea uterină, endometrioză uterină (ovariană inclusiv), stenoză cervicală, malformații congenitale ale uterului sept intrauterin, secreții extrauterine (suportate anterior).

Opțiunile de tratament ale infertilității sunt: examinarea cauzelor, stabilirea corectă a diagnosticului (măsură promordială), dacă se depistează boli sexual-transmisibile se face tratament în cuplu; reabilitarea bolii inflamatorii pelviene prin terapie medicamentoasă și reabilitarea sanatorial-balneară în caz de necesitate și adezioliza aderențelor prin laparoscopie. Dacă e problemă hormonală se încearcă a echilibra dereglările ce au dus la anovulație, dacă sunt polipi se face înlăturarea lor prin histeroscopie. Dacă este endometrioză se face terapie hormonală care stopează boala și permite conceperea sarcinii.”

Cât de recomandată este vaccinarea anti-HPV? Ce efecte adverse poate avea?

,,Vaccinarea atât a fetițelor, cât și a băiețeilor, începând cu vârsta de 9 până la 14 ani, înainte de începutul vieții sexuale, poate preveni apariția cancerului de col uterin în 90% din cazuri. HPV poate provoca mai multe tipuri de cancer, 8 din 10 persoane vor contacta la un moment dat acest virus în viață. Majoritatea oamenilor infectați nu știu că sunt purtători de acești viruși și pot transmite și altora prin contact sexual.

Vaccinul poate ajuta prin formarea unei imunități stabile și se vor preveni mai multe tipuri de cancer cum ar fi: cancerul de col uterin, cancerul laringelui, vaginului, vulvei, anusului, dar și cancerul penisului la bărbați. De asemenea, poate preveni și apariția verucilor genitale. Vaccinul se administrează i/muscular cu 2 doze la interval de minim 6 luni. În Republica Moldova, populația poate beneficia de vaccinul anti-HPV tetravalent Gardasil, care oferă imunitate contra HPV tip 16, 18, 6, 11. Se administrează 2 doze cu interval strict de 6 luni între ele. La persoanele mai mari de 14 ani se vor administra 3 doze de vaccin conform schemei (0; 2; 6 luni).

Referitor la efectele adverse ale vaccinului anti-HPV, vaccinul este sigur – așa ne asigură OMS. Efectele adverse cele mai frecvente sunt ușoare și pot include febră, cefalee, dureri și roșeață la nivelul brațului, unde s-a administrat vaccinul, dar se ameliorează foarte repede.”

Cât de des este recomandată efectuarea investigațiilor ginecologice pentru prevenirea cancerului de col uterin?

,,Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care pot fi prevenite dacă se face screeningul regulat și la timp a femeii. Este o boală ce poate afecta femeia la orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală necontrolată a celulelor ce acoperă colul uterin. Este o afecțiune ce progresează lent, de asta modalitatea de a o preveni este testarea periodică.

Testul Babeș Papanicolau (sau citologia) poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului, putând preveni în acest fel o evoluție patologică. În Republica Moldova, testul Babeș Papanicolau se face la fiecare 3 ani în instituțiile de stat la perioada de vârstă 25-61 ani. Altă modalitate de screening al cancerului de col uterin este și testarea HPV – Genotiparea extinsă. În cazul depistării schimbărilor în testul Babeș Papanicolau, pacientele sunt direcționate la colposcopie, unde în caz de necesitate li se prevalează biopsie (analiză histologică) pentru a se aprecia diagnosticul definitiv. Controlul ginecologic de rutină este perfect de efectuat 1-2 ori pe an. O dată pe an să se efectueze ecografia intravaginală, ecografia glandelor mamare și a glandei tiroide.”

Care este rata de vindecare a cancerului de col uterin, cunoașteți cazuri de succes în activitatea dvs. legate de cancerul de col uterin?

,,Cancerul de col poate fi prevenit în totalitate dacă se face screeningul de Pap Test regulat. Dacă e depistat precoce rata de vindecare este mare. În fază inițială, cancerul de col nu prezintă semne de alarmă. E nevoie de 10-15 ani ca infecția să se dezvolte și să evolueze în cancer, atunci când e foarte târziu pentru pacientă. Dacă e diagnosticat în fază precanceroasă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Potrivit ANSP, cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent cancer la femei la nivel global. Conform Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de Sănătate Publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer la 100 000 de femei pe an. În Republica Moldova, 300 de femei suntt depistate anual cu cancer de col, iar 150 din ele decedează anual ca motiv al acestei boli. Acum, odată cu implementarea metodelor moderne de screening a stărilor precanceroase de col, ca Pap Testul, HPV testarea, HPV vaccinare, colposcopia – ne vor permite a depista și trata în fazele precanceroase cu rata de vindecare definitivă de la 90-100%.

Cazuri de vindecare avem, cele mai multe sunt în primul rând cele depistate cu precancer – cu CIN3 (displazii severe) care sunt depistate la controale și screeninguri de rutină. Sunt diagnosticate, se efectuează colposcopie + biopsie țintite și se confirmă histologic aici în Cahul, apoi le trimitem la mici intervenții chirurgicale, de exemplu: LEEP, care apoi devin femei sănătoase cu o urmărire postoperație la medicul ginecolog și medicul de familie. Avem succese și mari bucurii când pacientele după așa tratamente concep și duc sarcini, nasc copii sănătoși. Aceasta este cea mai mare satisfacție profesională a unui medic.

Ce sfaturi ați oferi femeilor pentru a-și menține sănătatea reproductivă?

,,Îngrijiirea adecvată a sănătății reproductive înseamnă nu doar vizite regulate la medicul ginecolog (1-2 ori pe an), efectuarea USG-ului și screeningul citologic, dar și adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Alimentația echilibrată e esențială pentru buna funcționare a organismului, și aici ne referim la o dietă bogată în nutrienți esențiali, precum: acid folic, fier, vitamina D, calciu care asigură corpul cu energie necesară și menține masa corporală împreună cu  un metabolism sănătos. De asemenea, este necesară renunțarea la fumat, ce poate fi cauza dezechilibrului hormonal și ciclurilor menstruale neregulate, măsură care ar preveni infertilitatea, dar chiar și patologia colului uterin (medicină bazată pe dovezi). Consumul de vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic, zinc, seleniu, vitaminele E, C, Omega, iod – esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului reproductiv la ambii parteneri; evitarea produselor din carne crescută rapid cu hormoni, folosirea produselor alimentare bio. Practicarea sportului este la fel de importantă, precum și evitarea relațiilor sexuale cu mai mulți parteneri, folosirea prezervativelor pentru prevenirea multor boli cu transmitere sexuală, ce pot avea repercusiuni grave și uneori ireversibile asupra organelor de reproducere, cum ar fi: BIP (boala inflamatorie pelviană), Hydro și Pyosalpinx; anex tumori inflamatorii, sarcini extrauterine, boala aderențială în bazin, care fiecare în parte pot duce la infertilitate feminină cu impact asupra reproducerii naturale spontane.”

Care a fost cea mai tânără și cea mai în vârstă pacientă a dvs.?

,,Am avut la vizită, în clinică, paciente de la 2,5 de ani și până la cele trecute de vârsta de 80 de ani, cu diverse probleme de sănătate.”

Instituțiile medicale din mun. Cahul dispun de aparataj suficient pentru analize în domeniul ginecolog? De câți medici ginecologi ar fi necesar pentru a acoperi cererea în mun. Cahul ?

,,Instituțiile medicale din municipiul Cahul mai au nevoie încă de aparate de USG, dar și de medici funcționaliști, specializați  în domeniul USG, obstetrică și ginecologie, căci avem foarte puțini specialiști ce prestează așa servicii. Desigur că este și un deficit de cadre și în domeniul ginecologilor consultanți, mulți din ei au atins și au trecut de vârsta de pensionare. Cadre tinere noi nu prea se angajează din motivul remunerării slabe pe care o oferă statul.”

Ați avut oferte tentante de a profesa în alte localități, inclusiv în mun. Chișinău? Dacă da, de ce ați ales să rămâneți acasă?

,,Oferte de a mă angaja la unele centre private au fost la Chișinău, dar și în România. Apropo, la finisarea facultății și rezidențiatului de specialitate am avut propunerea venită de la curatorul nostru de obstetrică și ginecologie, domnul Serbienco Anatolie, care pe atunci își apăra titlul de Profesor în Științe Medicale și îi trebuia și discipoli, să rămân la catedră ca aspirant, dar din motive personale, nu aveam locuință proprie, aveam deja un copil și e destul de greu să trăiești la chirie, fiind cu copil mic. Totodată, și părinții îmi erau aici, la sud, și atunci am luat hotărârea să revenim la locul meu de baștină.

Tentația de a pleca peste hotare sau, cel puțin în România, a fost, dar având doi copilași am preferat și am dat prioritate lor, să rămân, să-i cresc și să-i educ eu, ceea ce am și făcut. Avem doi copii buni ce au finisat ambii cu reușite maxime, atât studiile liceale, cât și bacalaureatul. Ambii au mers pe calea medicinii, fiica e anul III de rezidențiat în Ortodonție Stomatologică și activează la București, iar fiul a finisat cu brio anul I de Medicină Dentară la Timișoara. Aceasta este cea mai mare realizare a unui părinte.”

Vă mulțumesc, stimată doamnă doctor, pentru timpul acordat și pentru răbdarea cu care ați răspuns tuturor întrebărilor noastre. Apreciem foarte mult dedicarea dumneavoastră acestei profesii nobile și contribuția pe care o aduceți la bunăstarea femeilor.

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare