Dezvoltarea unui curriculum școlar modern, discutată de mai mulți experți din domeniul educației
Toate ciclurile de învățământ preuniversitar vor beneficia de un curriculum școlar modern, adaptat la cerințele educaționale actuale. Schimbul de bune practici în proiectarea și implementarea unui nou curriculum are loc în cadrul atelierului de lucru, la care participă experți în domeniu din mai multe țări. Atelierul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în colaborare cu OECD și PNUD, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Norvegiei, în perioada 26-28 noiembrie la Chișinău.
Prezentă la eveniment, Secretarul de stat al MEC Valentina Olaru a reiterat importanța unui curriculum modern în creșterea și formarea noii generații. „
Dezvoltarea curriculară este un proces complex, dar esențial pentru viitorul educației. Un curriculum bine conceput trebuie să răspundă nevoilor unei societăți în continuă schimbare. Este vorba despre modul în care ne pregătim copiii să gândească critic și creativ, să fie cetățeni responsabili într-o lume globalizată. Suntem aici pentru a construi împreună un sistem educațional mai incluziv, mai inovator și mai bine adaptat cerințelor viitorului”, a spus Valentina Olaru.
Pe parcursul celor trei zile, experți în educație din Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Letonia, alături de cadre didactice, profesori universitari și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, vor discuta și vor împărtăși exemple de succes și bune practici internaționale în proiectarea și implementarea unui curriculum școlar modern, cu un accent deosebit pe disciplina matematică.
„Evenimentul de astăzi aduce împreună bune practici internaționale și inovațiile locale din domeniul educației. Acest lucru asigură că curriculumul școlar din Republica Moldova este corelat cu ceea ce predau profesorii în alte țări, cât și ancorat în realitățile locale. Ne concentrăm, în special pe integrarea competențelor transversale în curriculum—precum angajamentul civic, dezvoltarea durabilă și competențele digitale—pentru a împuternici elevii să devină cetățeni activi și responsabili la nivel global. Rezultatele acestui efort nu vor modela doar sălile de clasă, ci și peisajul socio-economic al țării. Un curriculum modernizat contribuie la formarea unei forțe de muncă calificate, a unei economii competitive și a unei societăți reziliente, capabile să facă față provocărilor viitoare. Investind în educație astăzi, Moldova pune bazele prosperității pe termen lung și dezvoltării durabile”, a menționat Seher Ariner, reprezentantă Rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Evenimentul reprezintă un pas important în transformarea sistemului educațional din Republica Moldova, punând accent pe adaptarea la provocările și oportunitățile secolului XXI.