Publică un anunț
piatasud.md

Diplomele de studii emise în țara noastră vor putea fi accesate online

Diplomele de studii emise în țara noastră vor putea fi accesate online

Diplomele de studii eliberate de universitățile din Republica Moldova vor fi disponibile și în format digital.  Astfel, orice persoană care deține o diplomă de licență sau de master, eliberată după anul 2009, o poate accesa și descărca prin intermediul Portalul Cetățeanului pe adresa portalului mcabinet.gov.md (rubrica „Educație”). Facilitatea a devenit posibilă datorită colaborării între Ministerul Educației și Cercetării și Agenția de Guvernare Electronică (AGE). 

Potrivit lui Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării, digitalizarea educației și a proceselor legate de sistemul educațional este una dintre prioritățile ministerului pe care îl conduce. 

„Digitalizarea diplomelor de studii este doar unul dintre elementele care țin de digitalizarea în domeniul educației. Prin Strategia de dezvoltare a educației 2030 am stabilit acest domeniu ca fiind unul prioritar. Diploma digitală poate fi utilizată, de exemplu pentru a fi expediată unei instituții de învățământ din altă localitate sau țară. Chiar dacă nu avem diploma în original, putem accesa prin mcabinet diploma digitală, care are valoarea juridică reglementată prin lege și poate fi prezentată entității care o solicită”, susține ministrul.   

„Astăzi, pe portalul cetățeanului sunt disponibile actele de studii pentru cei care dețin o semnătură electronică și au absolvit studiile superioare după anul 2009. Diploma de studii este doar la un click distanță și o puteți întotdeauna accesa și prezenta acolo unde este solicitată”, afirmă  Olga Tumuruc, directoarea AGE. 

Digitalizarea diplomelor de studii permite absolvenților să aibă acces rapid și control asupra documentelor lor, asigură securitatea și portabilitatea actelor. De asemenea, le oferă instituțiilor și angajatorilor posibilitatea de a le verifica rapid și sigur, fără să mai aștepte emiterea diplomelor pe suport de hârtie. 

Articole similare