Farmaciile din Republica Moldova, obligate să colecteze medicamentele expirate în containere speciale
Începând cu anul viitor, toate farmaciile din Republica Moldova vor fi obligate să colecteze medicamentele expirate în containere speciale, pentru a preveni riscurile pentru mediu și sănătate. Această măsură face parte din regulamentul privind gestionarea deșeurilor farmaceutice, iar medicamentele expirate vor fi preluate de distribuitorii de medicamente și transportate către agenții economici care se vor ocupa de distrugerea acestora în condiții inofensive, scrie moldova1.md
Inițiativa este susținută de farmacii, iar unele dintre ele au și instalat deja boxele pentru colectarea medicamentelor expirate. Conform regulamentului, procesul de colectare va fi gratuit, iar cetățenii vor putea să ducă medicamentele expirate în farmacii, unde angajații vor distribui reziduurile în containerele speciale.
„Necesitatea acestei hotărâri de guvern este una imperativă din simplu motiv că o bună parte din reziduurile medicamentoase, mă refer la medicamente expirate și fără proveniență sau distruse, nu sunt gestionate corespunzător, nu sunt distruse inofensiv și ca rezultat nimeresc la gunoi. Implicit duc la pătrunderea în sol, în ape freatice și intoxică cu substanțele date solul Republicii Moldovei”, susține directorul Agenției Medicamentului, Dragoș Guțu.
Unele rețele de farmacie din țară deja colectează medicamentele expirate. De la începutul anului au fost colectate 1500 de kilograme de medicamente care au fost distruse.
„Oamenii pot aduce medicamente expirate, fie medicamente deteriorate, medicamente pe care mai mult nu le utilizează. Ele pot fi cât și unguente, pastile, blistere”, a afirmat managerul proiectului, Denis Păun.
Autoritățile intenționează să colecteze până la 90% din deșeurile farmaceutice odată cu implementarea regulamentului, contribuind astfel la protejarea mediului și la prevenirea poluării.