Ghidul Apicultorului: Obținerea lăptișorului de matcă

Ghidul Apicultorului: Obținerea lăptișorului de matcă

Lăptişorul de matcă reprezintă secreția complexă pe care albinele lucrătoare doici o folosesc în hrănirea puietului larvar și a mătcilor. Larvele de lucrătoare și trântor sunt hrănitenumaiînprimelezile cu lăptişor de matcă sima târziu cu un amestec de laptisor, polenşimiere, întimpcelarvele de matcă sunt hrănite doar cu lăptişor pe toata durata stadiului larvar

Recoltarea lăptișorului de matcă are la baza tehnica de creștere a mătcilor,diferența fiind în densitatea mai mare de botci pe o ramă de creştere (40-60) comparativ cu numărul de botci în creșterea de mătci (maxim 36) și alte detalii specifice de tehnică și recoltare: 

După introducerea larvelor în creștere (înstadiullarvar de 1,5 zile) se lasă trei zile timp în care botcile sunt aprovizionate cu lăptişor de matcă. După această perioadă lațurile cu botci sunt extrase și lăptișorul este aspirat din celule cu ajutorul unui dispozitiv specific de aspirare. 

Pentru aprovizionarea matcilor cu lăptişor din abundenţă sunt necesare o serie de măsuri de pregătire și îngrijire a coloniilor de albine ca și în creșterea mătcilor. În acest mod se pot obține cca 250 mg lăptişor/botcă, pe seriecca 15 g, iar pe sezon, în funcție de pregatire și îndemânare se poate obține 1kg de la 8-10 colonii de albine. 

Conservarea lăptișorului se face doar prin congelare si liofilizare

Articole similare