Granturi de până la 500.000 de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare în zonele rurale din Moldova

Granturi de până la 500.000 de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare în zonele rurale din Moldova
© imagine simbol

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță disponibilitatea unor granturi pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare în mediul rural. Aceste granturi, oferite prin Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD), pot atinge până la 500.000 de dolari.

Beneficiari Eligibili și Tipuri de Investiții

Granturile sunt accesibile Autorităților Publice Locale (APL), în parteneriat cu grupuri de mici fermieri sau Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), în colaborare cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și alte întreprinderi agricole locale. Proiectele eligibile includ:

  • Sisteme de irigare la scară mică conectate la rețelele de irigare existente.
  • Sisteme de irigare care utilizează surse locale de apă, precum stații de pompare din râuri sau lacuri.
  • Construirea și reabilitarea lacurilor de acumulare pentru irigații.

De asemenea, UCIP IFAD oferă asistență tehnică gratuită pentru pregătirea dosarelor de finanțare, facilitând astfel accesul micilor fermieri la fonduri.

Criterii de eligibilitate pentru solicitanți:

  • Numărul de membri ai grupului client va fi de minimum 5 mici fermieri.
  • Fiecare membru al grupului client cultivă în total până la 50 ha teren (în proprietate și închiriat);
  • Toți membrii grupului client, vor desfășura activitate agricolă de producție și/sau prelucrare; Activitatea va fi confirmată (prin rapoarte financiare pentru ultimul an fiscal) de cel puțin 4 membri ai grupului client, cu excepția entităților înregistrate cu mai puțin de 1 an. Restul membrilor grupului client vor prezinta o confirmare din partea APL că aceștia practică activitate agricolă și au câmpurile în apropierea sectorului în care va fi construită infrastructura.
  • Toți membrii grupului client (inclusiv APL, AUAI-după caz) vor confirma acordul de a participa cu cofinanțare din surse proprii, cu suma minimă necesară din costul total al investiției.
  • Confirmarea de membru al AUAI va fi considerată ca o opțiune suplimentară (pe lângă înregistrare și prezentarea rapoartelor financiare) drept dovadă a numărului minim de beneficiari din fiecare grup de solicitanți.
  • Terenul pe care va fi construit proiectul de infrastructură trebuie să fie la balanța Autorității Publice Locale;

Concursul se desfășoară pe parcursul anilor 2024-2025, iar cererile vor fi evaluate trimestrial. Proiectul urmărește să finanțeze 80 de sisteme de irigare, având ca scop sprijinirea a 400 de beneficiari în total. Acesta se concentrează pe zonele rurale aflate sub controlul Guvernului Republicii Moldova, inclusiv în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

Vezi aici care sunt documentele necesare și celelalte condiții de aplicare la grant.

Articole similare