Îmbătrânește personalul medical din Moldova: ce propunere are statul?
43 la sută din medici și 45 la sută din asistenți medicali din R. Moldova au peste 55 de ani. Anul trecut, 2.753 de medici sau 28% din total și 3.368 de asistenți (18%) erau pensionari, potrivit datelor Federației Sindicale „Sănătatea”, care vorbește de „fenomenul îmbătrânirii cadrelor medicale”, notează europalibera.org.
Fenomenul dat este mai accentuat în zonele rurale, unde activează jumătate din medicii pensionari și peste 60% din asistenți medicali de vârstă pensionară, și este în creștere de la an la an.
„Din 2020 până în 2023, ponderea medicilor de vârstă pensionară care activează în sistem a crescut cu peste 1%, la fel și cea a asistenților medicali. Odată ce statul a investit în formarea lor profesională și ei ar trebuie să fie responsabili, să întoarcă această investiție. Spiritul civic trebuie consolidat.”, a spus Europei Libere vicepreședinta federației, Natalia Chihai.
Anul trecut au părăsit sistemul sanitar 855 de medici, cu peste 300 mai mulți decât în 2022. Peste 700 dintre aceștia au plecat din propria inițiativă. În același timp, 731 de medici, farmaciști și alți angajați cu studii superioare s-au angajat în 2023. Dintre aceștia, 323 erau tineri specialiști.
Sistemul medical se confruntă de ani buni cu un deficit de personal și îmbătrânirea acestuia. Cei mai căutați sunt medicii de familie. Potrivit Ministerului Sănătății, în sistem lipsesc 170 de astfel de specialiști, pe lângă 11 anesteziologi, 61 de radiologi, 50 de interniști, 41 de pediatri, 38 de cardiologi și 31 de medici de urgență.
Pentru a rezolva problema cadrelor medicale, Ministerul Sănătății a modificat recent legea ocrotirii sănătății. Astfel, rezidenții care au învățat la buget vor fi obligați să lucreze timp de 5 ani acolo unde sunt repartizați, în loc de 3 ani, ca până acum. În primele șase luni de activitate, ei vor primi o indemnizație de 120.000 de lei sau aproximativ 6.000 de euro. Statul le va mai da 70.000 de lei după al patrulea an și încă 70.000 – după al cincilea.
De asemenea, autoritățile le vor compensa cheltuielile de transport tinerilor specialiști care fac naveta. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, circa 3.000 de lucrători medicali se deplasează la muncă într-o altă localitate decât cea în care stau. Aceștia vor primi lunar circa 1.000 de lei. Iar de indemnizații și facilități (compensații pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor, pentru consumul de energie termică și electrică) vor beneficia și specialiști cu studii superioare în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști, tehnicieni radiologi, kinetoterapeuți etc.