Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a avut loc Forumul Tinerilor 2.0

La Cahul a avut loc Forumul Tinerilor 2.0

Circa 80 de tineri din raionul Cahul au participat la Forumul tinerilor 2.0, ce a avut loc pe 18 noiembrie, cu suportul Uniunii Europene. 

Prima activitate în care aceștia au fost implicați au fost discuțiile-panel, la care au luat parte reprezentanți ai APL-urilor locale și raionale, reprezentanți ai mai multor structuri de tineret și, nu în ultimul rând, tineri. 

„Am încercat să descoperim care ar fi prioritățile, care ar fi nevoile, care ar fi oportunitățile pentru tineri aici, acasă. Toate problemele colectate de la tineri au stat la baza strategiilor raionale și municipale de dezvoltare a sectorului de tineret pentru următorii 5 ani. Ne bucurăm mult că strategia municipală de tineret a fost deja aprobată. Este un rezultat bun în care vedem și un angajament pe care autoritatea publică locală și-l asumă. Discutăm astăzi deja cu tinerii cum am putea implementa propriu-zis acest document care este vast, este destul de complex” ne-a declarat Simona Patricia Savin, Directoare Executivă  PRO BONO

Astfel, participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări invitaților și să discute despre relația pe care o au cu autoritățile publice locale și cum aceasta poate fi îmbunătățită, ce așteptări au și care poate fi contribuția lor în acest proces.

„Tinerii care se implică în activități în calitate de voluntar primesc un șir de beneficii. În primul rând ei se auto-cunosc și identifică potențialul, iar noi îi ajutăm să-l valorifice. Atunci când un tânăr își identifică punctul său forte, își stabilește un scop concret, face față oricărui impediment și oricărei provocări în viață. Pentru un astfel de tânăr nu există nimic imposibil” ne-a declarat Victoria Lungu, A.O. Perspectiva.

La fel, tinerii au lucrat în grupuri, unde au identificat moduri prin care se pot implica în implementarea strategiei. Aceștia au propus activități concrete prin care văd plus valoarea lor în punerea în aplicare a planului de acțiuni și cum pot fi mai aproape de autorități publice locale și alți parteneri-cheie. Ideile și propunerile tinerilor vor sta la baza rezoluției tinerilor, adresată instituțiilor relevante.

„La acest forum ne-am propus să discutăm cu tinerii ca să îi motivăm la partea de implementare, să fie capabili și motivați de a face ceva util pentru comunitate. Având un document, avem niște intenții și obiective, sunt obiective și resurse financiare, avem nevoie de oameni care să le implementeze și să le aducă în viață” ne-a declarat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul. 

Menționăm că Consiliul municipal Cahul a aprobat recent strategia de dezvoltare a sectorului de tineret pentru următorii 5 ani. O strategie similară a fost elaborată și de către Consiliul raional Cahul, iar în timpul următori ar putea fi înaintată spre aprobare. Activitățile date fac parte din proiectul EU4Moldova: Regiuni-cheie. 

Articole similare