Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a fost lansat un proiect destinat dezvoltării sectorului de tineret

La Cahul a fost lansat un proiect destinat dezvoltării sectorului de tineret

Centrului de Informare și Resurse „PRO BONO” implementează proiectul „Dezvoltarea sectorului de tineret în regiunile Cahul și Ungheni prin elaborarea politicilor participative”. 

Proiectul este implementat în cadrul Programului EU4MOLDOVA: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova și UNICEF Moldova. 

Evenimentul de lansare la Cahul a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, la acesta participând reprezentanți ai administrației publice locale din municipiul și raionul Cahul și reprezentanți ai organizațiilor de tineret.  

„Vreau să apreciez cu toată sinceritatea oportunitatea că veniți la Cahul , este încă o șansă pentru tonerii noștri. Vreau să vă asigur că nu veniți pe loc gol, aici s-au făcut și se fac lucruri frumoase grație autorităților, grație organizațiilor cu care colaboram foarte strâns. Recunosc că ne sunt de mare ajutor, de mare susținere acești tineri” a declarat Tatiana Romaniuc, viceprimari mun. Cahul.

În cadrul evenimentului a fost prezentată o evaluare preliminară a stării de facto a sectorului de tineret din raionul Cahul. Conform prezentării, 4% din tinerii din țară locuiesc în raionul Cahul, există o scădere a numărului de tineri în fiecare an, o situație asemănătoare ca și la nivel național. Circa 68% din tinerii din raionul Cahul locuiesc în mediul rural, restu locuind în mun. Cahul. În raionul Cahul  activează 27 gimnazii, 9 licee, 2 scoli sportive etc. Datele au fost colectate din surse oficiale cum ar fi site-ul Consiliului raional Cahul, rapoartele de activitate al direcțiilor Consiliului.

„Uniunea Europeană oferă suport tangibil pentru mun. Cahul prin programul EU4Moldova. Delegația Uniunii Europene investește aproape 23 mil. euro pentru a fortifica capacitatea, incluziunea socială, teritoriala și economică a municipiilor Cahul și Ungheni pentru a deveni orașe mai ecologice, orașe mai SMART. O componentă principală este capacitatea tinerilor pentru a-și putea exprima opiniile, pentru a putea să influențeze decizie. Acest lucru nu este doar o prerogativă democratică, este un ajutor autorităților locale să răspundă prin programe, servicii, la necesitățile tinerilor. Acest lucru va contribui la viitoarea prosperitate a mun. Cahul, dar și la calitatea de viață a tinerilor din Cahul” a declarat Matilda Halling, reprezentata Delegației UE în republica Moldova.

La eveniment a participat și Alex Petrov, reprezentant al UNICEF Moldova, care a menționat că UNICEF împreună cu partenerii implementează mai multe proiecte în raionul Cahul, atât sociale cât și de infrastructură, proiecte care investesc în capitalul uman din regiune: „În contextul nostru, noi vom investi în tineri. Cine sunt tinerii, particularitățile tinerilor, care sunt nevoile lor, este o prioritate penru UNICEF și probabil dacă noi construim un viitor împreună, viitorul e al tinerilor, și respectiv opinia lor în procesul de aprobare a deciziilor trebuie să fie ascultată. 

În cadrul lansării proiectului a fost analizat modul de alocare a banilor publici din bugetul raional pentru domeniul tineret și modul cum aceștia au fost utilizați, dar și prezentate principalele așteptări de la implementarea acestuia, dar și principalele rezultate care urmează a fi atinse de către organizație și parteneri. 

„Scopul primordial al proiectului este de a consolida politicile locale de tineret prin integrarea  necesităților, nevoilor  tinerilor și de a colabora cu câți mai mulți actori locali; consolidarea politicilor și dezvoltarea și îmbunătățirea relațiilor dintre tineri și conducerea APL-urilor. Dorim implicarea tinerilor în elaborarea și monitorizarea bugetelor locale și utilizarea corectă și în mod cinstit a banilor destinați pentru sectorul tineret. Noi ne propunem obiective ambițioase, dar contăm pe ajutorul dumneavoastră” a declarat Simona, reprezentanta „Pro Bono”.

Astfel, timp de 18 luni în raionul Cahul vor avea loc un șir de activități care vizează analiza și planificarea strategică, prin care sa vor evalua nevoile tinerilor, gradul de inițiere a tinerilor în procesul decizional. Vor fi analizate capacitățile actorilor locali și elaborat planul de acțiuni pe sectorul tineret, strategia raională și municipală de tineret. 

Potrivit reprezentanților „Pro Bno” în activitățile proiectului urmează a fi implicați peste 10 mii de tineri, iar beneficiari finali ai proiectului să fie peste 20 mii tineri din raioanele Cahul și Ungheni. 

Articole similare