La Cahul, fetele și băieții joacă fotbal împreună //FOTO
Un meci de fotbal, între fete și băieți, a fost organizat, zilele acestea, în Cahul. Jucătorii echipei de fotbal Cahul-2005 și jucătoarele FC Maximum din Cahul au jucat un meci amical. Și pentru ca prietenia și egalitatea să predomine, echipele au fost mixte – în fiecare echipă au jucat atât fete, cât și băieți.
„Un astfel de meci este organizat pentru prima dată. Facem un mix, fotbalistele noastre joacă împreună cu băieții, apoi vom arăta câteva exerciții. Jucăm fotbal de opt ani și echipa are șansa să ajungă Campioana Moldovei. Datorită unor astfel de evenimente și băieții vor crește gradul de profesionalism, dar și fetele vor primi aprecierea cuvenită. Acest meci este o șansă în plus ca să motivăm copiii să practice fotbalul, atât fetele, cât și băieții”, a declarat Petru Dragomir, antrenorul principal FC Maximum Cahul.
Iuliana Colnic este golgheteră și joacă fotbal de nouă ani. Spune că a ajuns la clubul de fotbal datorită emoțiilor și adrenalinei pe care o primește la fotbal.
„Toți suntem egali și nu trebuie să se facă discriminare între fotbalul masculin și cel feminin, cum se întâmplă la noi”, a spus Iuliana.
Iuliana este una dintre golgheterele echipei Maximum, doar în ultimul meci din Campionatul național a înscris cinci goluri. Iuliana este una dintre golgheterele echipei Maximum, doar în ultimul meci din Campionatul național a înscris cinci goluri.
Ana este căpitana FC Maximum din Cahul și spune că o încântă ideea de a organiza un astfel de meci cu echipe formate atât din fete, cât și din băieți.
„Pentru fete e un beneficiu, pentru că mereu am fost marginalizate, ni se spunea că fotbalul nu e pentru fete. Acum ni se dă posibilitatea să fim la același nivel cu băieții. Fotbalul nu e doar un sport pentru bărbați, ci și pentru femei. Și fetele pot juca frumos fotbal”, a declarat Ana.
Evenimentul a fost organizat de AO Perspectiva din Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri și a avut scopul de a promova egalitatea de gen, ceea ce înseamnă că femeile și bărbații se bucură de aceleași drepturi și oportunități egale, inclusiv în sport.
„Meciul amical dintre fete și băieți a avut scopul de a arăta că nu există bariere între genuri și am demonstrat că afirmația „fotbalul este un sport bărbătesc” este doar un stereotip. Tinerii spectatori – fete și băieți – au fost și ei antrenați într-un master-class cu elemente de fotbal, pentru a-și încerca abilitățile în acest domeniu”, a menționat Svetlana Busuioc, coordonatoare de proiect AO Perspectiva și organizatoare a evenimentului.
Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.