Ministerul Justiției și CNPAC au semnat un acord de colaborare pentru o justiție mai prietenoasă copiilor

Ministerul Justiției și CNPAC au semnat un acord de colaborare pentru o justiție mai prietenoasă copiilor
© Sursa: Ministerul Justiției

Ministerul Justiției și A.O. „Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii” (CNPAC) au semnat astăzi un acord de colaborare. Obiectivele principale sunt adaptarea cadrului normativ la standardele internaționale, susținerea cercetărilor privind situația copiilor în sistemul de justiție și creșterea nivelului de pregătire a persoanelor care activează în sectorul justiției în spiritul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat importanța și rezultatele obținute în urma precedentului acord, încheiat în 2022 cu CNPAC. Astfel, noul acord are scopul de a stabili relații de colaborare pe termen lung pentru a asigura protecția copiilor în sistemul de justiție, prin promovarea valorilor, drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora. 

„Respectarea interesului superior al copilului este un principiu fundamental și un fir roșu în politicile promovate de Ministerul Justiției. Pentru a implementa mecanisme eficiente de protecție a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor, cooperarea dintre autorități și societatea civilă are un rol primordial. În acest context, apreciez că CNPAC este un partener de încredere în promovarea justiției prietenoase copiilor și are un rol activ pe acest segment.”, a susținut ministra justiției.  

„Pentru CNPAC, interesul superior al copilului este pilonul principal al fiecărei acțiuni întreprinse. Acordul de colaborare semnat astăzi cu Ministerul Justiției reflectă progresul semnificativ al Republicii Moldova în asigurarea unei asistențe integrate pentru copiii victime și martori ai violenței. Aceasta arată că justiția nu se limitează doar la aspectul juridic, ci pune un accent deosebit pe protejarea copilului pe tot parcursul procesului de justiție.”, a specificat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.

În cadrul acestui parteneriat, ministerul și CNPAC vor face schimb de experiență și expertiză pentru îmbunătățirea legislației privind protecția minorilor, vor acorda asistență reciprocă, vor partaja date și informații relevante și vor organiza sesiuni de lucru pe teme de interes comun. Totodată, cele două instituții vor colabora în organizarea și participarea la evenimente dedicate acestui domeniu.

Articole similare