Moldovenii sunt tot mai interesați de credite ipotecare. Împrumutul de la bancă, mai accesibil decât acum zece ani
Moldovenii au început să manifeste interes tot mai mare pentru creditele ipotecare. Potrivit unui nou raport al Idis Viitorul, procurarea unei locuințe prin împrumut de la bancă a devenit mult mai accesibilă, decât acum zece ani.
Doar în primele șase luni ale acestui an, băncile au oferit aproape 5800 de împrumuturi ipotecare. O creștere semnificativă, spun experții. Factorii principali ar fi condițiile de împrumut. Astfel, bunăoară, în prezent rata dobânzii este 7,6 procente, în comparație cu 2008 când era de 16,6 la sută, dar oricum rămâne mult mai mare decât în alte țări dezvoltate.
„În primul trimestru din acest an s-au luat credite de 1,29 mlrd/lei, iar în trimestrul doi – de 1,58 mlrd/lei. Ne-am apropiat de maximum din 2021. Ultima dată când a fost înregistrat un asemenea record a fost în 2021, trimestrul trei, când s-au luat credite de 1,53 mlrd/lei. Acum, în trimestrul doi, s-au luat credite mai multe decât oricând.”
Acest fapt se datorează scăderii ratei medii a dobânzii la creditele imobiliare noi pentru persoanele fizice, spune expertul Veaceslav Ioniță. Dacă în 2008 procentul a fost de 16,6, acum a scăzut la 7,6 la sută. Doar în prima jumătate a acestui an, băncile au oferit 5785 de credite ipotecare, de aproximativ patru ori mai mult decât acum 16 ani. Iar dacă în 2015, valoarea unui credit ipotecar echivala cu 8 salarii medii anuale, acum este vorba despre 6,2 salarii medii anuale.
„Republica Moldova este într-o zonă de subdezvoltare, iar în următorii ani salariile vor continua să crească în euro. Dacă cineva a accesat 5 ani în urmă un credit, povara financiară asupra bugetului familiei este în prezent de două ori mai mică. Dacă trei ani în urmă un credit ipotecar echivala cu 6 salarii ale unei familii, astăzi este 3 salarii.”
Expertul economic mai spune că în timp ce unii oameni accesează credite imobiliare noi, alții întorc cele accesate anterior. Chiar dacă fenomenul creditelor imobiliare din Republica Moldova este de două-trei ori mai slab față de țările din regiune, dar și cele dezvoltate, potrivit lui Veaceslav Ioniță, totuși, în condițiile în care piața imobiliară este în proces de formare, situația este oricum net mai bună decât a fost acum 10 ani.