Nufărul Alb – festivalul care unește popoarele, la Cahul

Nufărul Alb – festivalul care unește popoarele, la Cahul

Odată la 2 ani, municipiul Cahul devine gazda unuia dintre cele mai vechi festivaluri din Republica Moldova – Festivalul Internațional de Folclor „Nufărul Alb”.

Primul Festival „Nufărul Alb” s-a desfăşurat la 3-4 iulie 1989. Au participat 37 de colective din toată Moldova, care au dansat, au interpretat cântece populare şi au demonstrat arta populară. Printre participanţi au fost colective din Chişinău, Comrat, Ungheni, alte oraşe şi sate ale Moldovei.

Anul acesta, „Nufărul Alb” a găzduit 11 colective din 9 țări: România, Ucraina, Lituania, Belarus, Georgia, Turcia, Portugalia, Macedonia și Bulgaria.

Constantin Haraga vine cu ansamblul din Brăila, România. Pe scena festivalului au prezentat nu dansuri populare românești, ci grecești, deoarece la Brăila este o comunitate mare de etnici greci.

„La Brăila este o comunitate de greci foarte importantă. Noi am venit aici să prezentăm dansurile naționale grecești. Ne bucurăm, pentru că am venit pentru prima data aici și mă bucur personal pentru că străbunii mei greci au venit pentru prima dată la Cahul și din Cahul au ajuns în România. Pe scenă vom prezenta dansurile tradiționale grecești de tavernă și dansuri tradiționale de insule”, ne-a spus Constantin Haraga.

Modul în care se desfășoară Festivalul „Nufărul Alb”, dar și posibilitățile pe care le oferă acesta de a crea punți între culturile naționale ale diferitor popoare, îi motivează pe cei care au participat la edițiile anterioare să revină la Cahul. 

„Impresiile sunt foarte frumoase. E o mare sărbătoare. Tinerii care au fost în 2017, au împărtășit din impresiile lor: cum a fost întâlnirea, cât de multe țări participă, ce culori vii și motive sunt aici și au transmis energetica aceasta. Sunteți bravo că organizați astfel de sărbători, susțineți cultura, creați prietenii între popoare în plan cultural. Este foarte bine, astfel de festivaluri aduc pacea în lume”, susține Vladislav Zalivan din Ucraina.

Pentru Cahul, Festivalul Internațional de Folclor „Nufărul Alb” este un mod de a se evidenția la nivelul întregii țări, mai ales că puține localități se pot mândri cu un eveniment într-atât mare , cu foarte multe națiuni invitate și care datează din anii 80 ai secolului trecut.

„O sărbătoare deosebită nu numai pentru Cahul, dar și pentru Republica Moldova.O sărbătoare a dansului, a folclorului și mă bucur că toate colectivele și țările care participă au venit cu un program cultural frumos, deosebit. Avem posibilitate să înțelegem cultura, tradiția, dansul acestor țări și, cred eu, astfel festivalul va avea o viața lungă. Avem participanți din tot mai multe țări care își manifesta interesul. Festivalul însemnă cunoașterea particularităților culturale ale fiecărei națiuni, crearea unor relații de prietenie între colective”,  ne-a spus Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

Pe lângă faptul că FIF „Nufărul Alb” adună, la Cahul, zeci de dansatori din diferite țări, acesta înseamnă și câteva zile de actualitate culturală în viața orașului Cahul.

Festivalul mereu a avut un specific aparte, chiar dacă s-a mai diluat cu anii. A rămas cultura și dansurile populare jucate de pe scenă, doar că a dispărut farmecul acela de altădată, când ultima zi de festival era petrecută pe apă. Aceasta era una dintre principalele atracții ale orășenilor – dansuri și cântece naționale deasupra apei, căci nu în zadar se numește „Nufărul Alb”.

Ultima dată când cahulenii au văzut „Nufărul Alb”  pe apă, a fost în anul 2005 – cu 12 ani în urmă. Atunci, închiderea festivalului a avut loc pe lacul Frumoasa din localitate.

Ultima dată când cahulenii au văzut „Nufărul Alb”  pe apă, a fost în anul 2005 – cu 12 ani în urmă. Atunci, închiderea festivalului a avut loc pe lacul Frumoasa din localitate.

Imaginile aparțin lui Oleg Diaconov, unul dintre cei mai experimentați operatori din Cahul. Astăzi, doar datorită lui, putem arăta cum se desfășura Festivalul „Nufprul Alb” atunci.

Imaginile aparțin lui Oleg Diaconov, unul dintre cei mai experimentați operatori din Cahul. Astăzi, doar datorită lui, putem arăta cum se desfășura Festivalul „Nufprul Alb” atunci.

Articole similare