O mică afacere „creativă” este dezvoltată la Slobozia Mare cu sprijinul UE // VIDEO

Ecaterina Zaporojan dezvoltă o mică afacere în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. A început activitatea cu o imprimantă coloră, acordând doar servicii de xerox și printarea fotografilor. 

Ecaterina este membru al GAL Lunca Prutului de Jos și de mai mulți ani a încercat să acceseze și ea un proiect pentru a-și dezvolta afacerea. În 2020 a aplicat la concursul de granturi desfășurat de GAL, cu suportul Uniunii Europene.   

Am aplicat de mai multe ori la diverse proiecte, cu fiecare an acumulând experiență. În sfârșit, în 2020 am beneficiat  de acest proiect care se numește ”Promovare prin imprimare autohtonă”. Este o dorință a mea de demult, am ales să nu părăsesc țara, dar să rămân în continuare să dezvolt și să contribui la dezvoltarea localității. În Lunca Prutului de Jos avem un patrimoniu de valori care merită promovate nu doar verbal dar și prin imprimare pe diferite obiecte” ne declară Ecaterina. 

Acum, afacerea Ecaterinei a devenit mai mare. Datorită finanțării din partea UE a procurat o imprimantă performantă și un șir de utilaje necesare producerii. Acum acordă un spectru mai larg de servicii: imprimări A3+, imprimare pe căni, diverse suvenire care pot fi oferite cadou. 

„Este un mare avantaj pentru tinerii care au înțeles că prin proiecte putem merge mai departe. Cu toate că în sfera business este și o contribuție a noastră în volum de 40 % dar m-a motivat să merg mai departe pentru că nu e un proiect de o zi ci pentru una foarte lungă”.

Serviciile care le propune Ecaterina sunt prestate doar în centrul raional, la Cahul, ceea ce- dă speranță că acestea vor fi solicitate de populația din zona Prutului de Jos. Ne-a spus că colaborează cu antreprenorii similari din Cahul, și permanent fac schimb de experiență. 

„Uniunea Europeană și-a arătat susținerea și acordul prin sprijinirea financiară. Dacă să nu luăm în considerație municipiul Cahul eu sunt unica cu un asemenea gen de activitate aici la sudul țării, de la Giurgiulești și până la Cahul. Asta mă face foarte mândră” ne-a mai declarat Ecaterina Zaporojan.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare