Peste 30 000 de copii din Moldova, oficial cresc fără părinți. Cifra reală ar putea fi mult mai mare

Peste 30 000 de copii din Moldova, oficial cresc fără părinți. Cifra reală ar putea fi mult mai mare
© imagine simbol

Fenomenul migrației a lăsat urme adânci în societatea moldovenească, iar una dintre cele mai evidente consecințe este numărul tot mai mare de copii care rămân în grija rudelor sau singuri acasă, în timp ce părinții lor muncesc în străinătate.

La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova erau peste 33 800 de copii separați de părinți, iar 30 de mii dintre ei sunt copii care au părinții plecați în străinătate. Însă numărul real al copiilor care își așteaptă părinții de peste hotare este mult mai mare. Și aceasta pentru că autoritățile locale nu au informații complete despre părinții plecați din țară, transmite IPN.

Deși legislația prevede clar că părinții care pleacă în străinătate trebuie să desemneze o persoană care să aibă grijă de copil și să notifice autoritățile locale, mulți nu respectă această obligație. Drept urmare, există o discrepanță semnificativă între numărul oficial de copii cu părinți plecați și realitatea de pe teren.

„Copilul poate rămâne în grija bunicii, mătușii, dar aceste persoane nu sunt recunoscute ca reprezentanți legali ai copilului, chiar dacă sunt rude apropiate. Reprezentantul legal este doar mama și tata. Fără un document oficial care să constate că o altă persoană este reprezentantul legal, noi putem constata că copilul este lăsat singur”, a spus pentru Europa Liberă Igor Chișcă, șeful Direcției politici de protecție a drepturilor copilului a MMPS.

Tutela se aplică copiilor sub 14 ani. După ce copilul împlinește 14 ani, tutela se transformă automat în curatelă, fără a fi necesară o dispoziție suplimentară din partea autorităților tutelare.

„Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2024 cel puțin 80% din părinții plecați peste hotare să instituie custodia. Acești copii să poată fi protejați de stat. În unele localități autoritățile publice locale nici nu știu că unii copii au rămas singuri. Cel mai mare, care nu are nici 16 ani, îngrijește de cei mici, cât părinții sunt peste hotare. Și apoi avem cazuri excepționale la știri”, explică Igor Chișca.

Odată cu angajarea celor 150 de specialiști în protecția drepturilor copilului, autoritățile speră că minorii care se află în situații de risc vor fi depistați și luați la evidență.

Articole similare