Publică un anunț
piatasud.md

Piața imobiliară în scădere: vânzările scad cu 20%, prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară în scădere: vânzările scad cu 20%, prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din Republica Moldova se confruntă cu o nouă scădere, vânzările de apartamente fiind cu aproximativ 20% mai mici decât se așteptau agenții imobiliari.

Motivele principale ale acestei tendințe sunt războiul din Ucraina, stagnarea construcțiilor de noi locuințe și prețurile deja ridicate. Managerii speră ca situația să se revigoreze pe parcursul verii, când ar urma să fie date în exploatare mai multe locuințe noi și ar urma să fie relansat Programul „Prima Casă”, transmite tv8.md

Unele dintre cauzele principale ale declinului pieței imobiliare este oferta mică de locuințe, prețurile excesiv de mari, dar și frica de a investi din cauza situației incerte legată de războiul din Ucraina.

Războiul în Ucraina generează incertitudine economică și reduce sentimentul de siguranță al potențialilor cumpărători, determinând o amânare a investițiilor imobiliare.

Lipsa ofertei de locuințe noi contribuie la creșterea prețurilor existente și limitează opțiunile cumpărătorilor. Costurile deja mari ale apartamentelor, influențate de creșterea prețurilor la materialele de construcție și inflație, devin o barieră semnificativă pentru mulți potențiali cumpărători.

Unii manageri se așteptau să dea lovitura de Paște, dar revenirea moldovenilor acasă de peste hotare nu a schimbat în mare parte lucrurile, ne spun managerii. 

În această vară se așteaptă să fie date în exploatare mai multe apartamente în complexele noi, asta va duce la revigorarea vânzărilor. Totodată, salvarea situației de pe piață ar putea fi și relansarea Programului „Prima Casă”, anunțat recent de Guvern. Executivul intenționează să extindă numărul de beneficiari, să mărească plafonul de împrumut până la 2,5 milioane de lei, dar și să crească suma garantată de stat. 

Potrivit agențiilor imobiliare, în prezent, prețul mediu al unui apartament în variantă albă este între 1100 și 1300 de euro per metrul pătrat. Dacă vorbim despre un apartament cu reparație atunci prețurile pornesc de la 1500 de euro și pot trece de 2000 de euro. Experții imobiliari susțin că nu există premise de scădere, așa că acestea vor se vor menține la același nivel ridicat și în următoarea perioadă. 

Articole similare