Publică un anunț
piatasud.md

Primii pelicani din acest an au fost observați în sudul Moldovei

Primii pelicani din acest an au fost observați în sudul Moldovei

Societatea pentru Protecția Păsărilor anunță despre venirea primii pelicani ai anului la sfârșitul săptămânii trecute, deasupra lacului Taraclia din sudul țării.

Lacul Taraclia este o locație tradițională unde pot fi admirate stoluri de pelicani de diverse mărimi. Pe lângă Taraclia, lacurile Beleu și Manta din regiunea Prutului de Jos sunt de asemenea vizitate de pelicani în această perioadă a anului. Numărul lor va continua să crească pe măsură ce migrația de primăvară va căpăta amploare.

Prezența pelicanilor marchează un moment semnificativ în calendarul natural al Moldovei, anunțând sosirea primăverii și revigorarea vieții după sezonul rece.

Pelicanii sunt cele mai mari păsări de la noi, având dimensiunea de 150-170 cm și cântărind peste 10 kilograme. Sunt păsări greoaie, care au nevoie de un start mai anevoios pentru decolare. De obicei, pelicanul aleargă de pe sol ca să câștige în accelerație, exact ca și un avion. Deosebirea este că dă masiv și des din aripi, iar cei care au avut norocul să vadă pelicanii zburând aproape de ei, au simțit ceva asemănător vântului puternic în jurul lor. Mai multe informații citiți aici.

Articole similare