Refugiații ucraineni cazați în Cahul au primit vouchere pentru produse alimentare și îmbrăcăminte

Refugiații ucraineni cazați în Cahul au primit vouchere pentru produse alimentare și îmbrăcăminte

Peste 200 de refugiaţi cazaţi în Cahul au beneficiat de vouchere în valoare de 300, 500 și 1000 de lei destinate pentru produse alimentare şi haine pentru copii, oferite de AO Ophelia.

Voucherele sunt oferite în cadrul unei campanii de susţinere a refugiaţilor şi este iniţiată de Organizaţia Nonguvernamentală „Ophelia” cu suportul Coaliției Naționale „Viață fără Violență”.

„Timp de 2 zile am eliberat peste 350 de vouchere cu valori între 300 și 1000 lei pentru procurarea produselor alimentare și hainelor pentru copii. Împreună cu colegii de la Coaliția Națională „Viață fără Violență” ne-am dorit să fim alături în primul rând de copii Ucrainei, acum în când a început iarna și eu nu au pijamale, încălțăminte și haine călduroase. Nu este unica companie. Organizaţia noastră a susţinut centrele de refugiaţi din primele zile de război, unde au fost asigurate produse alimentare pentru copii, produse de igienă personală, așternuturi, jucării, cărți, tehnică, etc.”, a spus Victoria Lungu, Directoare AO Ophelia.

Refugiaţii stabiliţi în Cahul s-au arătat recunoscători pentru vouchere.

„Suntem din Herson. Am venit în Republica Moldova odată cu începerea războiului din Ucraina – eu și copii. Suntem cazați în căminul universității din Cahul. Copii sunt mici și eu nu pot merge să lucrez, cu ajutorul acestor vouchere voi putea procura copiilor pijamale și încălțăminte de cameră călduroase pentru copii, care sunt foarte necesare acum când deja a venit iarna” ne-a spus Liudmila.

„Am părăsit Ucraina în primele zile de război, am venit cu trei copii. Mulţumim! În Cahul ne ajută toţi, cu produse alimentare, produse igienice cam o dată la două săptămâni. Vă suntem foarte recunoscători, dar dorim să se termine totul cât mai repede şi să ne putem întoarce acasă” ne-a vorbit o altă refugiată. 

Voucherele au fost oferite doar maturilor şi doar cu după prezentarea actelor de identitate a maturilor și a copiilor.

„Este pentru prima dată când suntem implicaţi în repartizarea voucherelor. Este o idee bună, fiindcă fiecare persoană îşi alege ceea de ce are nevoie. Mamele pot procura pentru copii haine și încălțăminte exact pe mărimea potrivită”, a spus Maria Cristenco, directoare de proiect.

Pe teritoriul municipiului Cahul activează trei centre de plasament pentru refugiaţi. Aici, datorită eforturilor comune ale Primăriei municipiului Cahul și societății civile refugiaţii beneficiază de cazare, alimentare, produse de igienă, dar şi de alte lucruri necesare.

Articole similare