Satele din Cahul şi Ungheni vor beneficia de susținerea UE pentru dezvoltarea locală

Satele din Cahul şi Ungheni vor beneficia de susținerea UE pentru dezvoltarea locală

Circa 50 de inițiative de dezvoltare au fost lansate în comunitățile rurale din raioanele Cahul și Ungheni, datorită asistenței Uniunii Europene. Suport pentru afacerile locale, crearea de noi locuri de muncă, servicii moderne durabile în domeniul turismului și echipament SMART – sunt câteva dintre proiectele care vor fi realizate în anul curent în 26 de sate din aceste regiuni, transmite MOLDPRES.   

Satele, beneficiare de finanțare europeană, sunt membre ale patru grupuri de acțiune locală, câștigătoare ale proiectului de granturi, ediția 2020, desfășurat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Grupurile de acțiune locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cișmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei” au beneficiat de asistență în valoare totală de două sute de mii de euro, fonduri europene, investite în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul şi Ungheni. Fiecare grup de acțiune locală beneficiar de grant în valoare de 50 de mii de euro a lansat apeluri locale de finanțare de proiecte.

În total, 47 de micro-proiecte de dezvoltare vor fi realizate în aceste două raioane. Noile proiecte vor crea cel puțin 30 locuri noi de muncă în cele patru grupuri de acțiune locală.

Implementarea micro-proiectelor va contribui și la dezvoltarea durabilă a comunităților prin utilizarea soluțiilor verzi, precum tehnologia LED pentru extinderea iluminatului public în câteva localități, dotarea companiilor locale cu tehnologii moderne și eficiente energetic, precum și promovarea mersului pe bicicletă prin instalarea parcărilor pentru transport eco.

Acesta este primul apel de granturi pentru regiunile Cahul și Ungheni, organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel de granturi va fi anunțat în 2022.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea inteligentă, verde, incluzivă și sustenabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Articole similare