Svetlana Ciobanu: Cât de mică nu ar fi iniţiativa, dar dacă ea vine de la popor – ea trebuie susţinută
Declarațiile au fost făcute de către Președinta generală A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud”, în cadrul emisiunii inDIRECT de ieri, 22 august.
Subiectul emisiunii viza procesul de bugetare participativă și proiectul de decizie în acest sens scos din ordinea de zi de către consilierii municipali.
„Noi, cetăţenii, considerăm, că Consiliul, sunt nişte cetăţeni care ne reprezintă pe noi, cetăţenii. Care (consilierii municipali n.r.) trebuie să audă doleanţele noastre, să le susțină deoarece e foarte bine de a vedea problema dintr-o parte, din oficiu, dar e complect altfel când acelaşi cetăţean de rând scriind proiectul, descriu problema, și găsesc inclusiv 10% de contribuție. Noi îl învăţăm pe cetăţean se implice direct în soluţionarea problemei identificate de el. Astăzi, consilierii au demonstrat că nu este prioritar pentru ei de a vota decizia, problema identificată de către cetăţeni, căci bugetarea participativa la Cahul nu a aparut din senin” a declarat Svetlana Ciobanu.
Citește și Ce înseamnă Bugetare Participativă?
Totodată, doamna Ciobanu a menționat că înainte de a veni cu acest proiect de decizie s-a făcut un chestionar la care au participat peste o mie de tineri, s-au identificat 10 probleme prioritare pentru aceşti tineri, de asemenea, a fost format grup de iniţiativă civică din circa 80 persoane.
Citește și Nu vor ca și cahulenii să decidă! Proiectul bugetări participative exclus din ordinea de zi
„Rolul consilierilor era de a înţelege mecanismul acesta şi de a-l susţine, deoarece e foarte important, fie cât de mică nu ar fi iniţiativa, dar dacă ea vine de jos, de la popor atunci ea trebuie susţinută. Primaria face foarte multe lucruri, se munceşte foarte mult, oamenii noştrii au o problemă – dacă n-a pus el munca, nu a participat el la aceea ce s-a făcut – el nici nu păstrează. Bugetarea participativă nu numai îi ajută pe cetăţeni să identifice problema, dar și să participe la soluţionare” a punctat doamna Ciobanu.
Citește și Proiect de decizie: Minim un milion de lei pentru bugetarea participativă în mun. Cahul
La emisiune au mai participat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul și Sergiu Rența, Consilier municipal.
Acest material în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Asociația Obștească „Internews-Ucraina” cu suportul Suediei.