Publică un anunț
piatasud.md

UE a donează 100 camere video corporale și 40 de vehicule de patrulare Inspectoratului General de Poliție

UE a donează 100 camere video corporale și 40 de vehicule de patrulare Inspectoratului General de Poliție
© sursa: politia.md

Camerele video corporale vor spori responsabilitatea poliției, vor proteja drepturile cetățenilor moldoveni, precum și ale refugiaților ucraineni și ale cetățenilor țărilor terțe. Acestea vor contribui la sporirea transparenței interacțiunilor.

Donația este din cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Cu valoare de 710 000 euro, aceasta are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.

„Acest generos suport din partea UE, în valoare de 710 000 euro (aproximativ 14,63 milioane lei), este menit să răspundă nevoilor stindente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență (criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică). Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE, și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. ”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI.

Conform comisarului, donația aceasta reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni și/sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare.

„Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a mai adăugat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI.

Șeful de Programe OIM Moldova, Damien Fresnel a remarcat, că Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022.

„Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a declarat Damien Fresnel, Șef de Programe OIM Moldova.

Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 000 000 euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”. Acesta este parte dintr-un un efort comun al UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor. Deasemenea, scopul e protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în Moldova din cauza războiului desfășurat la scară largă pe teritoriul Ucrainei.

În Europa, Republica Moldova este una din statele care primesc cei mai mulți refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Peste 1,1 milioane de persoane din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 24 februarie 2022, dintre care aproximativ 120 000 încă locuiesc în țară.

Articole similare