UE// Colibași – exemplu pentru raionul Cahul la accesibilitatea grupurilor sanitare. VIDEO

Casa de cultură din satul Colibași, raionul Cahul, are, deja, grupuri sanitare accesibile inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale. Apa reziduală va fi tratată și va fi utilizată pentru irigarea parcului din localitate.   

Pentru aceasta, o încăpere neutilizată din incinta Casei de Cultură din localitate a fost reconstruită în totalitate, a fost instalată o stație de epurare a apei, dar și un rezervor pentru a face posibilă irigarea parcului din sat cu apa tratată.

În Colibași este pe ultima sută de metri implementarea proiectului ”Cultura pentru un mediu sigur și protejat”, implementat de A.O. INTECO în parteneriat cu Primăria s. Colibași, finanțat din fonduri europene.   

„Mai multe instituții publice și-au adaptat blocurile sanitare și la Casa de Cultură la fel am optat pentru un bloc sanitar pentru persoanele cu dizabilități, fără praguri și cu rampă la intrare. Aici încă urmează să fie instalată bara de suport și este spațiu destul pentru manevra cu căruciorul. Am optat pentru cele mai bune condiții pentru cetățeni, să satisfacă toate vârstele„ ne-a declarat Victoria Matveev, președinta A.O. INTECO.

Pentru a urmări tot mersul lucrărilor și a asigura transparența utilizării fondurilor europene, în cadrul acestui proiect, cetățenii au format un grup de monitorizare.

„Noi ne ocupăm cu monitorizarea decurgerii procesului de construcție a grupului sanitar la Casa de Cultură. Vrem ca mai multă lume să afle ce se petrece la noi în sat, cum sunt distribuiți banii care vin din diferite ajutoare și proiecte. Suntem un grup de monitorizare, 10 persoane timp de 12 luni vor coordona și vor veni cu propuneri pentru lucrările care au loc” ne-a declarat un membru al grupului de monitorizare.

Grupul a urmărit îndeaproape cum are loc procesul de construcție, au identificat și neajunsuri ori neconformități cu caietul de sarcini inițial, și au somat executantul lucrărilor să înlăture neajunsurile.  

„La ultima ședință am constat că a fost greșită dimensiunea lavoarului cu 5cm. A fost întocmit procesul verbal și acum urmează să fie refăcută lucrarea” ne-a mai spus interlocutorul.

Stația de epurare a apei deja este instalată și se așteaptă finisarea lucrărilor la grupurile sanitare din incinta Casei de cultură. 

Instalația reprezintă o construcție în care, într-un singur volum, are loc simultan atât decantarea apei, cât şi fermentarea nămolului. Este o instalație de tratament biologic natural, în care are loc păstrarea îndelungată şi putrefacția sedimentelor. Aici se produce degradarea biologică a substanțelor organice din nămoluri, prin activitatea unor populații bacteriene care, în anumite condiții de mediu, descompun materiile organice din nămol prin procese de oxido–reducere biochimică în molecule simple de CH4, CO, CO2 și H2, care formează aşa-numitul gaz de fermentație sau biogaz. 

Aceste instalații se pot construi cu un debit de până la 15 m3 prelucrare pe zi. Folosirea acestei instalații ca stație de epurare asigură un grad înalt de curățare a apelor uzate, datorită regimului hidraulic durabil. Apele menajere se curăţă în proporție de 99%. Montarea unei astfel de stații de epurare, în funcție de volumul apelor ce urmează a fi tratate, costă de la 540 de euro, pentru o casă la sol – la  1750 de Euro pentru baruri și restaurante. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare