Publică un anunț
piatasud.md

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din raionul Cahul

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din raionul Cahul

Pestă porcină africană în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie nonprofesională din satul Zîrnești, raionul Cahul. A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova, transmite tv8.md

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

De asemenea, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Pe parcursul anului 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 9 focare de pestă porcină africană:

  • 2 focare la mistreți în extravilanul localității Cotiujeni, raionul Briceni, care sunt supuse în continuare monitorizării;

7  focare la porci domestici în: r. Rîșcani, s. Recea (eradicat); r. Dubăsari, s. Molovata (eradicat); orașul Edineț (eradicat); r. Fălești, s. Plopi (în curs de eradicare); r. Edineț, s. Onești (în curs de eradicare); r. Strășeni, s. (în curs de eradicare) și r. Cahul, s. Zîrnești (în curs de eradicare).

ANSA solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.