Victor Șindirinschi: ,,Vreau să motivez cât mai mulți tineri să rămână acasă” | Programul FLEX, medicină și un viitor ideal în Republica Moldova

Victor Șindirinschi: ,,Vreau să motivez cât mai mulți tineri să rămână acasă” | Programul FLEX, medicină și un viitor ideal în Republica Moldova
© Sursa: arhiva personală

Cu o determinare de fier și un interes aparte pentru medicină, tânărul din Cahul, Victor Șindirinschi, ne împărtășește povestea sa inspirantă. De la primele lecții de terminologie medicală în SUA până la decizia de a studia la unul dintre cele mai prestigioase licee din Moldova, el a demonstrat că vârsta și distanța nu sunt obstacole în calea succesului. Află cum și-a construit un viitor promițător în domeniul sănătății și cum își imaginează un viitor ideal acasă.

În ce măsură ți-a schimbat experiența FLEX viața și perspectivele? Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat în SUA?

,,Noi, absolvenții programului FLEX, avem o vorbă: ,,Viața se împarte până la și după program”. Un an în Statele Unite, la mii de km distanță de familie, într-un oraș imens, singur-singurel, m-a învățat să fiu independent, să mă descurc cu propriile puteri, să muncesc și să lupt pentru dorințele mele. Una dintre cele mai importante lecții învățate este că nimic nu este mai bun sau mai rău, este doar diferit. Așa fel de abordare a lumii mă ajută și până în ziua de azi să mă integrez în orice loc sau încercare, să fac cunoștință cu oameni noi.

Cum arăta o zi obișnuită în liceul american? Care erau activitățile tale extrașcolare preferate?

,,Dimineața devreme, la ora 6:40, venea autobuzul școlar (legendarul autobuz galben), care aduna toți elevii din preajmă și ne ducea direct la școală. În primul rând, luam micul dejun la cofetăria școlii, după care mă îndreptam direct la prima mea lecție, ora de terminologie medicală, unde învățam termeni medicali din limba latină. Încă de
atunci îmi plăcea tot ce era legat de viitoarea mea profesie. După care urma matematica și engleza, obiectele obligatorii în curricula americană. În continuare, aveam obiectul cel mai complicat din program ,,microbiologia”, același obiect pe care l-am studiat la universitate abia în anul 2. Desigur, la liceu era materia mai simplificată, dar, totuși, mi-a oferit o bază teoretică foarte bună. După 4 ore intense venea și pauza de masă, la cofetaria școlii se adunau toți elevii din clasele liceale pentru a sta la o masă cu prietenii, să mai discute ultimele întâmplări din școală, să ia prânzul și, nu în ultimul rând, să se odihnească. După prânz, mergeam la ora de economie sau istorie și, iarăși, un obiect obligatoriu din curricula lor. Apoi, aveam ora de producție audio și video unde învățam arta cinematografiei, un obiect excepțional de interesant, chiar am avut șansa să particip cu echipa școlii la crearea unui film pentru un concurs național. La sfârsitul zilei aveam secția de tenis
și ajungeam acasă la ora 16:00.”

Care sunt principalele diferențe pe care le-ai observat între sistemul educațional din SUA și cel din Moldova? Ce crezi că ar trebui îmbunătățit în sistemul de învățământ din Moldova?

,,În primul rând, elevii din SUA au opțiunea de a alege obiectele pe care vor să le studieze. Desigur, au o listă de obiecte obligatorii, așa cum am și menționat – limba engleză, matematica și un obiect social (istoria, economia sau lecția de guvernare). Restul obiectelor erau la discreția fiecărui elev. Școala pe care eu am frecventat-o avea o listă de peste 80 de obiecte opționale, chiar și aceași matematică putea fi studiată la diferite niveluri de dificultate.

De asemenea, nimeni nu depindea de o clasă și doar un grup de colegi, fiecare își avea colegii săi la obiectele pe care le frecventa. În așa mod reușești să îți faci un grup mai mare de prieteni și să nu ai interacțiune doar cu câteva persoane.

Toate activitățile extrașcolare sunt oferite de școală, așa numitele cluburi de activitate. Fiecare școală avea zeci de cluburi pentru fiecare, de la clubul de teatru până la clubul de robotică, limbi străine și cluburi sportive.

O altă diferență majoră este faptul că la ei se pune un accent mare pe sport. Sportul este foarte apreciat, școlile americane sunt dotate cu echipament de înaltă calitate. De exemplu, liceul meu avea 10 corturi de tenis de câmp. Totodată, este dezvoltat și spiritul de echipă, fiecare școală își are o mascotă și un imn pe care îl recitam mereu la orice eveniment sportiv.
Referitor la ce ar trebui îmbunătățit în sistemul de învățământ din Moldova, cred că ar fi bine ca și la noi elevii sa aibă opțiunea să aleagă obiectele pe care vor să le studieze, nu doar profilul dorit. Să avem o listă mai mare de discipline școlare,cum ar fi lecția de economie sau lecția de guvernare, așa încât tinerii noștri să cunoască, încă din școală, aspecte esențiale din viața social-politică și economică a țării. Să fie implementate cluburi artistice în școli, precum un club de teatru sau de cinematografie. În așa mod, se dezvoltă abilitățile și talentele ascunse ale tinerilor.

De ce ai ales să studiezi la Chișinău (la Liceul Republican ,,Aristotel’’) în loc să rămâi la un liceu din Cahul? Care au fost principalele motive care te-au determinat să iei această decizie?

,,Mi-a plăcut mult sistemul educațional din State și, revenind în Moldova, știam de existența acestui liceu, unde se predă după alt model, mult mai asemanator cu cel din State, unde puteam să îmi aleg și să învăț acele obiecte de care chiar voi avea nevoie în continuare la universitate. Totodată, Liceul Republican ,,Aristotel” era și este considerat unul dintre cele mai puternice școli din țară, fapt ce m-a motivat să aplic și, astfel, să devin pregatit, la nivel înalt, pentru universitatea de medicină.”

Ce te-a inspirat să alegi medicina ca domeniu de studiu? A jucat un rol familia, care și ea activează în sistemul medical?

,,Familia a avut rolul principal în această alegere. Am crescut înconjurat de medici, începand de la bunelul meu, ambii părinți, până chiar și la sora mea care, actualmente, este medic rezident pediatru. Am fost mereu fascinat de această profesie nobilă, unde nu este suficient să ai multe cunoștințe, dar trebuie și să demonstrezi devotament și sacrificiu. Pentru mine chiar a fost o vocație profesia dată.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpini în timpul studiilor la medicină?

,,Volumul mare de informație și timpul scurt pe care-l avem este cea mai mare provocare, pentru că vrei sa reușesti, să înveți și să le știi pe toate. În același timp, vrei să mai petreci timp cu familia, să frecventezi și o secție sportivă si să dormi destul noaptea. Din păcate, 24 de ore nu sunt mereu suficiente pentru întregul program.”

Ai ales deja o specializare către care îți dorești să te îndrepți? Ce te-a atras la această ramură a medicinei?

,,Specialitatea pe care ,,am pus ochii” este urologia. Este o ramură prestigioasă a medicinei, foarte complicată, dar și întrebată. Un mare urolog, care m-a inspirat în acest sens este domnul rector Emil Ceban, omul pe care îl admir și căruia aș dori să-i urmez pașii.”

Ai în plan să rămâi în țară sau să îți construiești o carieră în străinătate? De ce ?

,,Desigur că vreau sa îmi construiesc viitorul în țara mea, să fiu alături de cei dragi, alături de familia mea și de poporul meu. Am reușit sa călătoresc în multe țări, chiar și să trăiesc în Statele Unite timp de un an și de fiecare dată mă convingeam că loc mai bun decât acasă nu există. În orice țară, indiferent unde te vei afla, mereu vei rămâne străin. De aceea, decât să fac ceva bun pentru o altă țară, mai bine voi tinde și îmi voi face mai bună propria țară, pentru copiii mei.”

Dacă ai putea să-ți creezi viitorul ideal, cum ar arăta? Ce ai vrea să realizezi?

,,Eu îmi văd viitorul ideal în Republica Moldova, într-un stat prosper, unde aș vrea să fiu recunoscut ca cel mai bun urolog. Vreau să fac doar lucruri bune pentru țara mea, să motivez cât mai mulți tineri să rămână acasă.”

Dacă ai putea să le transmiți un mesaj tinerilor, care ar fi acela?

,,Să ziceți mereu ,,da” la orice oportunitate, să nu vă fie frică să încercați, fiindcă orice experiență este binevenită. Și, desigur, să vă urmați visele și niciodată să nu lăsați mâinile jos.”

Îți mulțumesc mult, Victor, pentru această experiență interesantă pe care ai împărtășit-o cu noi. Sunt sigură că vei avea o carieră strălucitoare în domeniul medicinei. Îți doresc mult succes în realizarea tuturor obiectivelor tale!

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare