Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO // La Cahul a fost discutat potențialul economic și inovativ al regiunii de sud a țării

„Cahul Business Summit” s-a desfășurat pe 25 mai 2022 în capitala de sud a țării. Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat, dar și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii. 

În cadrul discuțiilor, invitații summitului au punctat oportunitățile și modalitățile de implementare a tehnologiilor informaționale în diferite domenii de activitate, în contextul accelerării dezvoltării economice regionale. „Cahul Business Summit” a fost organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, dezvoltat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

„Formul de astăzi este important pentru comunitatea cahuleană, pentru regiunea Cahul. Dorința noastră este să abordăm subiecte, probleme ce le întâmpină comunitatea de afaceri și în ce măsură comunitatea de afaceri are nevoie de inovații, digitalizare, pentru a putea dezvolta ca și genuri de activitate, ca și servicii pe care le prestează. Avem nevoie de conlucrare cu autoritățile centrale, de comunicare cu mediul de afaceri și sunt sigur că acest business summit v-a fi unul periodic” a declarat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul

Sergiu Gaibu, MInistrul Economiei: „Mulți participanți au aflat lucruri noi și despre autorități, și despre business, necesitățile lor reale, puncte blocante. Este important să le discutăm aici și chiar să facem forumuri de comunicare între regiuni. Sunt regiuni care au depășit aceste blocaje și ar putea să împărtășească această experiență”.

„Cahul Business Summit” a pus în discuție transformarea digitală a regiunii de sud a țării, cu accent pe instrumentele inovative care necesită a fi implementate pentru dezvoltare economică, portofoliul și oportunitățile regionale, cererile de pe piața muncii, necesitățile antreprenorilor, abilitățile necesare pentru viitorii specialiști, precum și cele mai solicitate oferte educaționale în domeniul tech. 

Cornel Susanu, antreprenor: „Datorită acestui summit noi am obținut anumite idei pentru dezvoltarea municipiului Cahul, soluții de dezvoltare și atragere de investiții în regiunea noastră. Datorită acestui summit noi obținem relații de dezvoltare, cu apoi parteneri care doresc sa dezvolte și să se implice în zona de sud a țării. ”

Ștefan Untilov, antreprenor: „Am văzut câteva teme interesante: investiții, digitalizare turism. Ca Importanță pentru mine personal e faptul că noi ne întâlnim cu alți antreprenori aici, în Cahul. În viața de zi cu zi noi toți suntem la muncă, suntem ocupați cu treburile operaționale și așa un schimb de idei, un schimb de experiență, nu avem timp să-l realizăm pur și simplu. Pentru mine are o importanță deosebit de mare în întrebarea de generare de idei și stabilirea de contracte. Eu sunt foarte mulțumit”

Evenimentul a punctat și modul în care potențialul turistic al regiunii și utilizarea instrumentelor digitale în industria turismului pot accelera dezvoltarea economică locală și atragerea investițiilor străine, avantajele competitive ale regiunii și oportunitățile de digitalizare la nivel de destinații, precum și competitivitatea afacerilor turistice și noua perspectivă de dezvoltare a sectorului.

Sergiu Cornea, Rectorul Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul: „Considerăm că este foarte util pentru dezvoltarea regiunii de sud a Moldovei. Universitatea parte contribui la dezvoltarea regională prin specialiștii pe care ii pregătește. Universitatea propune un spectru foarte larg de specialități care ar acoperi multe locuri de muncă a regiunii noastre. Am reușit să implementăm mai multe proiecte, în perspectivă preconizăm să construim și să lansăm pe paiața educațională din regiunea de sud a unui centru de inovare care considerăm noi va fi Mecca a tuturor celor pasionați de IT în regiunea de sud. ”

„Cahul Business Summit” este organizat în cadrul EU Tech Days, de către proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul. Proiectul abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Articole similare