Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Nicolae și Tamara Grosu – 50 de ani în sistemul medical din Cahul

Nicolae Grosu este astăzi unicul chirurg pediatru din Spitalul Raional Cahul, devenind unul dintre pionierii acestei specializări, încă din 1974. În trecut, secția de Chirurgie Pediatrică din Cahul era unica în zona de Sud a Moldovei, iar contribuția dumnealui este inestimabilă.

Împreună cu soția sa, Tamara, originară din Cahul, s-au întors în oraș după absolvirea Institutului de Medicină din Chișinău. Ea a educat și a format generații întregi de asistenți medicali, fiind direcționată să predea la Colegiul de Medicină.

Astăzi, Nicolae și Tamara Grosu sărbătoresc Nunta de Aur. Această aniversare marcantă reprezintă nu doar cincizeci de ani de căsnicie, ci și cincizeci de ani în care au dedicat viețile lor sistemului medical din Cahul.

Nicolae Grosu își amintește cu nostalgie de începuturile carierei sale:

„Eu îs din Ștefan Vodă, satul Caplani și din ’74 suntem în Cahul. Când am intrat la facultate, am ales Pediatria. Și din pediatrie ne-am specializat în chirurgia pediatrică. Am trecut subordonatura un an, și după aceea internatura la Chișinău, și apoi am venit la Cahul.”

Dragostea lor a început în perioada studenției, așa cum povestește Tamara Grosu.

„Dragoste studențească. Dintr-o dragoste studențească s-a format o familie. Noi am fost într-o grupă la Institut, după aceea s-au despărțit grupele, el s-a dus la Chirurgicală, eu am rămas ca Pediatru. Și când am venit în Cahul, am avut îndreptare să predau la Colegiul de Medicină”, ne relatează ea.

Cei doi soți au adus contribuții semnificative în domeniul medical din Cahul. Nicolae Grosu își amintește că blocul medical a fost construit când a avut loc cutremurul. Cu două secții de chirurgie: septică și aseptică și de patruzeci de paturi.

Tamara Grosu își amintește de perioada dificilă din primele etape ale carierei soțului său: „A fost foarte greu la început, pentru că era un specialist pe raion. Acunci nu era telefon mobil ca să te cheme, ci veneau la ușă, noaptea, cu copii mici. Pleca cu Salvarea pe la 1:00, venea pe la 4:00, era greu, căci avea foarte des servicii de noapte, câte șapte servicii pe lună. Și tot ce trăia și ce emoții avea el cu copiii le discutam acasă. Adică tot trecea nu numai printr-însul, dar și prin mine.”

În ciuda provocărilor și sacrificiilor, Nicolae Grosu a rămas dedicat profesiei sale, oferind servicii medicale de calitate copiilor din regiunea Cahul.

”Iată maturii se tem de copii. Dar pentru mine un copil… eu știu ce să fac! Mai degrabă am probleme cu unul matur, de pildă de 70 de ani, de 80 de ani. Dar copiii sunt altceva. Ca să ajungi la performanța aceasta trebuie ani mulți de studiu și de nopți nedormite”, mărturisește Nicolae Grosu.

Printre amintirile pe care ni le relatează, Tamara Grosu și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile actuale în domeniul medical.

”Acuma toți se tratează de pe Internet, din auzite și mai puțin se adresează la medici. Și când vin, vin cu cazuri grele pe care e mai greu să le tratezi. Și asta e dureros. Și medici sunt tot mai puțini. Lucrează aceștia care trebuie să plece demult, iar medicii tineri nu vin pentru că nu sunt apreciați și îmi pare rău, pentru că este o profesie nobilă, o profesie bună, dar neprețuită”, mărturisește ea.

Nicolae Grosu nu și-a pierdut niciodată devotamentul față de muncă și pacienți.

”Eu m-am învățat, nu pot fără lucru. Ce să fac acasă? Eu numai îmi închipui dacă eu mă duc, ce or să facă maturii cu copii ăștia? Câteodată stau și mă gândesc că fiecare poate să se îmbolnăvească, și mă gândesc pe mine oare cine o să mă opereze? Niciodată nu m-am gândit că putem să ajungem la așa ceva. Mă gândeam că o să fie mai bine, că o sa fie mai multă performanță…”, spune Nicolae Grosu.

Cei 50 de ani petrecuți în căsnicie, alături de cei 50 de ani dedicați sistemului medical din Cahul, au fost plini de provocări și încercări, dar și de răbdare, dragoste și devotament.

”Sistemul nervoas a suportat tot. Și cincizeci de ani de căsnicie: cu răbdare, cu dragoste, dragoste de viață, de copii, de nepoți, cu cedări… Că viața nu-i roz”, mărturisește Tamara Grosu.

Articole similare