20% din produsele alimentare ajung la coșul de gunoi de sărbători. STOP RISIPA ALIMENTARĂ

20% din produsele alimentare ajung la coșul de gunoi de sărbători. STOP RISIPA ALIMENTARĂ

Republica Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15,3 miliarde de lei anual. Potrivit expertului IDIS Viitorul, economistul Veaceslav Ioniță, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. Cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban, notează IPN.

Cetățenii Republicii Moldova cheltuiesc în jur de 45 de miliarde de lei pentru produse alimentare. „În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate”, a scris Veaceslav Ioniță pe blog-ul său.

Expertul spune că în Republica Moldova risipa este dublă față de alte state. O parte din produsele neconsumate sunt aruncate la gunoi, altele se pierd până ajunge la cumpărător. Este vorba de distrugerea produselor în timpul transportării, distribuției, păstrării și, în final, în rețele de magazine.

„Dacă am avea un mecanism de redistribuire a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni care se subalimentează din cauza sărăciei. Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”, a remarcat expertul.

Cu încurajarea Primei Bănci de Alimente din Republica Moldova, alături de mai multe persoane, expertul anunță desfășurarea maratonului „Stop risipa alimentară”. Maratonul începe pe 24 decembrie și va dura până pe 2 ianuarie, timp în care cei implicați vor povesti cum luptă cu risipa de alimente și vor indemna și alte persoane să facă la fel.

Articole similare