A intrat în vigoare prevederea digitalizării procedurilor de utilizare a carnetelor TIR
Noile prevederi ale Convenției vamale relative la transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR au intrat astăzi în vigoare la nivel internațional. Acestea prevăd digitalizarea procedurilor de utilizare a carnetelor TIR.
Cu această ocazie, Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) au organizat ceremonia oficială eTIR, cu participarea reprezentanților administrațiilor vamale, mai multor organizaţii internaționale, agențiilor sau asociațiilor de transport auto din peste 40 de state, printre care și Republica Moldova.
„Anexa nr. 11 a Convenției TIR, care a intrat în vigoare astăzi, prevede digitalizarea procedurilor de utilizare a carnetelor TIR. Sistemul eTIR presupune introducerea datelor într-un sistem informațional unic, care vor fi distribuite în mod automat către administrațiile vamale implicate în operațiunile de tranzit și de vămuire a mărfurilor. Acest mod de introducere și utilizare a datelor electronice în timp real va minimiza timpul de trecere a frontierelor și va facilita comerțul internațional. Totodată, prezentarea prealabilă a datelor asupra tranzacțiilor către autoritățile vamale va contribui la eficientizarea managementului riscurilor și va securiza schimbul de date între entitățile implicate”, indică Serviciul Vamal din ţara noastră.
În Republica Moldova, proiectul eTIR este dezvoltat cu suportul UNECE și Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru Reforme Structurale în Moldova.
În prezent, la Convenția TIR participă 77 de țări, printre care statele Uniunii Europene, Europei de Est, majoritatea statelor din Asia Centrală, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Anual, peste 35 de mii de operatori economici la nivel internațional sunt autorizați să utilizeze sistemul TIR, care efectuează circa trei milioane de transporturi cu utilizarea carnetelor TIR.