Publică un anunț
piatasud.md

„Apă Canal” Cahul va deveni societate pe acţiuni?

„Apă Canal” Cahul va deveni societate pe acţiuni?

Joi, 11 iulie a.c., în incinta Consiliului Raional Cahul a avut loc o masă rotundă la care s-a vorbit despre Instituționalizarea Serviciului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare în raionul Cahul.

La eveniment au participat primarii satelor Roșu, Crihana Veche și Manta din raionul Cahul, consilieri raionali şi orăşenești, experți din cadru Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), funcţionari  ai „Apă Canal” Cahul şi cetăţeni interesaţi de subiect.  

Experţii  GIZ au prezentat, în cadrul ședinței, modelul optimal de instituționalizare a serviciului de AAC în comun bazat pe exemple  internaționale de succes. Modelul propus de GIZ presupune fondarea pe baza proprietăţii publice a unei Societăţi pe Acţiuni cu capital integral public care va asigura aprovizionarea cu apă şi canalizare în raion. 

În modelul propus de GIZ, administraţiile publice locale vor deveni acţionari în cadrul Societăţii, vor putea controla activitatea acestea şi vor putea beneficia de un preţ adecvat pentru servicii.  

Proprietatea, cu care urează să vină ca aport al APL la capitalul social al Societăţii, va fi transmisă cu drept de folosinţă şi, potrivit experţilor GIZ, astfel fiind eliminat riscul de a pierde proprietatea publică.  

Activitatea a avut scopul de a consulta factorii de decizie și de a stabili formula de lucru pentru următoarea perioadă. Unii dintre participanți, printre care și vicepreședintele raionului  Veaceaslav Bălănel, au menționat că forma organizatorico-juridică  propusă de experții GIZ este unica care vă permite consolidarea capacităţilor instituţionale ale tuturor APL şi dezvoltarea unei structuri mult mai viabile. 

De menţionat că în legea privind Societăţile pe Acţiuni nu este prevăzut modul de activitate a unei Societăţi pe acţiuni cu capital integral public. 

Reamintim că experţii din cadrul GIZ, anul trecut au participat la actualizarea strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Cahul pentru anii 2012 – 2017, la capitolul „Aprovizionare cu apă şi canalizare”. Strategia actualizată prevede modele de asigurare cu apă potabilă de calitate, din râul Prut, a tuturor satelor din Raionul Cahul. Până la moment, Din râul Prut sunt aprovizionate doar trei sate din raion: satele Roşu, Crihana veche şi comuna Manta.  

Articole similare