Publică un anunț
piatasud.md

Autorităţile au examinat dreptul Moldovei de a exporta în UE carne de pasăre și ouă

Autorităţile au examinat dreptul Moldovei de a exporta în UE carne de pasăre și ouă

Evaluarea implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B, precum și acțiunile orientate spre obținerea permisiunii pentru tranzitul de produse compuse prin statele UE, au fost examinate astăzi la o ședință organizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, transmite MOLDPRES.

Foaia de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B a fost revizuită, reieșind din prioritățile stabilite pentru anul 2020. Drept urmare, s-a remarcat că circa 95% din acțiunile planificare au fost realizate. Astfel, s-a convenit ca în perioada imediat următoare să fie finalizate acțiunile care sunt în proces de realizare.

Totodată, s-a discutat despre derularea lucrărilor privind efectuarea auditului Republicii Moldova în vederea evaluării controalelor oficiale în domeniul sănătății animalelor pentru carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre și ouăle destinate exportului în Uniunea Europeană, care se va desfășura în regim online în perioada 19 – 30 aprilie 2021.

Auditul presupune examinarea unor aspecte importante, precum lanțurile de producție pentru produsele din carne de pasăre, cerințele în vigoare pentru certificarea oficială a testărilor în domeniul sănătății animalelor, funcționarea rețelei de laboratoare și altele.

„Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă. Cu referire la produsele lactate, procedura de obținere a dreptului de export în UE presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național. În prezent,  are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate pentru aprilie curent”, anunță MEI.  

Articole similare