Cahuleanul „zburător”. Maxim Boșcov și dragostea pentru motocros
Cum se încălzea afară, mai spre vară, câteodată, pe străzile din Cahul deseori observam un copil la volanul unei motociclete mici, de motocros. Era Maxim, un copil din Cahul pasionat de motocros. Acum copilul a crescut, dar pasiunea pentru motocicletă i-a adus titlul de Campion Național la Motocros, clasa Junior MX-2 în anul 2018.
A.B. Pentru început aș vrea să aflu mai multe despre tine.
M.B. Mă numesc Maxim Boșcov, am 20 de ani, sunt născut în orașul Cahul și tot aici la moment locuiesc. Pasiunea pentru motociclete este ceva foarte important pentru mine, iubirea față de două roți am căpătat-o de la tata, fiindcă acestea mereu erau în jurul meu. La vârsta de 4 ani a fost un mic început în cariera mea, a fost destul de dificil, dar orice sport este greu de la început. Totul părea ca o distracție, până la vârsta de 6 ani, când am ajuns la un antrenament în Chișinău unde peste un timp destul de scurt am început să particip în Campionatul Republicii Moldova de Motocros.
– Ce este motocrossul pentru tine?
– Din experiența proprie pot spune ca Motocrosul este un sport care leagă adrenalina cu talentul și încrederea în sine. Desigur că adrenalina se descrie prin viteză, săritura trambulinelor și competiții unde se adună cei mai buni sportivi în acest sport. Talentul se combină cu încrederea în sine deoarece fiecare sportiv este talentat în felul său, dar nu fiecare are o tărie și încredere de a face anumite etape periculoase.
– Când și cum a început cariera ta în acest sport?
– Începutul carierei profesionale a fost la vârsta de 6 ani, în Chișinău, deoarece acolo avem cel mai renumit traseu din timpurile Uniunii Sovietice unde se petreceau Campionate Mondiale de Motocros. Desigur că din start am avut norocul de un antrenor foarte bun care punea toata baza principală în sportul dat, numele lui era Dunovici Roman, originar din orașul Bender. El a fost acea persoană care mulți ani la rând îmi transmitea experiența sa la fiecare antrenament. La vârsta de 7 ani făcem câte 3-4 antrenamente pe săptămână în Chișinău și de fiecare dată drumul din Cahul spre Chișinău și înapoi părea greu, dar cu timpul a ajuns să fie ceva enorm de scurt.
– Cât de periculos este motocrossul?
– La întrebarea aceasta este greu de răspuns, deoarece fiecare sport are un risc anumit, dar în sportul meu totul depinde cât de pregătit este sportivul și câte antrenamente face pe săptămână. Desigur, am avut un număr destul de mare de fracturi, am avut și multe probleme de ordin psihologic fiindcă atunci când în fața ta la un campionat, sportivul face o căzătură puternică și după înțelegi că e timpul tău de a participa și de a merge la start, atunci e destul de greu de trecut faza dată.
– Nu regreți ca ai decis să fii în acest sport?
– Desigur ca nu regret, fiindcă sportul dat este o viață unde fiecare este legat cu motocicleta și nu poate fără ea. Astfel, pot spune că două roți deja sunt viața mea, unde o lună maxim aș putea fără motocicletă dar după nu, și desigur că eu sunt iubitor enorm de viteză. Ea este ceea ce mă face să mă simt liber și cu ajutorul ei pot „zbura” rapid și liber.
– Cum a fost primul concurs la care ai participat?
– Prima mea competiție a fost la vârsta de 7 ani în orașul Bender. A fost destul de ușor fiindcă eram bine pregătit și cunoșteam traseul la perfecție. Atunci am avut destul de multe antrenamente și la final am ocupat locul 2 pentru primul campionat în cariera mea sportivă.
– Cea a însemnat pentru tine câștigul ( locul I) în 2018 la Campionatul Național ?
– Pentru mine titlul de Campion al Republicii Moldovei 2018 în clasa MX-2 juniori a demonstrat că tot efortul depus timp de un an nu a fost în zadar. Nu era ceva foarte major căci era al patrulea meu titlu de Campion al Republici Moldova numai că o mare diferență era ca cel din 2018 a fost în clasa unde toți merg la nivel egal și destul de tare, unde la start sunt mereu 12-13 participanți și cu motoare destul de puternice deoarece MX-2 este clasă de 125-250 de centimetri cubi.
– Continui să te ocupi cu acest sport și în prezent?
– Continui să particip în Campionatele Republicii Moldova, dar deja în ceea mai mare – clasă MX1 unde sunt cei mai puternici sportivi din acest sport și clasa de motoare merge 350-450 de centimetri cubi. În acest an am semnat contractul cu câteva organizații pentru a fi sponsorizat și de mulți ani sunt în Echipa Nationala vom ieși și peste hotare pentru a reprezenta țara. Încă un scop de-al meu este de a obține al 5-lea titlu de Campion al Republicii Moldova de Motocros.
– Ce ai sfătui tinerilor care au un vis și ezită să-l urmeze?
– Cred că cel mai bun sfat din partea mea ar fi că mereu trebuie să mergi înainte și să nu te dai bătut. Vor fi multe obstacole, dar cu timpul vei înțelege că ele numai te întăresc și te fac puternic. Fiecare dintre noi are un talent numai că nu toți au dorința de al descoperi pe deplin.
Mulțumim pentru interviu
Pentru conformitate, Andreea Braga.