Publică un anunț
piatasud.md

Campion Mondial BJJ: Acum merg peste hotare doar după medalii de AUR //VIDEO

Vitalie Jurcăneanu are 27 de ani, trăiește în orașul Cahul și este Campion Mondial la Jiu-Jitsu Brazilian.

Acesta a practicat din copilărie diferite tipuri de sport: lupte libere, lupte greco-romane, haltere, basket ș.a, iar din 2019 s-a regăsit în Jiu-Jitsu Brazilian.

Titlul de campion l-a obținut la 12 noiembrie 2022 la Campionatul Mondial din Arabia Saudită.

„Am avut patru lupte. Prima luptă am avut-o cu un rus care cântărește 122 kg, iar eu 100 kg. Mi-a fost greu cu el, dar m-am descurcat. Pe un adversar l-am finalizat printr-un procedeu care se numește ”Kimura”, iar pe doi i-am finalizat prin strangularea de la spate.”, spune Vitalie.

Sportivul se antrenează de șase ori pe săptămână, de la 19:00 până la 22:00 și spune că în Jiu-Jitsu Brazilian, spre deosebire de celelalte sporturi, cel mai mult îi place că trebuie să finalizeze persoana. Procedeul său preferat este „strangularea de la spate”. Până a practica BJJ, Vitalie a fost plecat peste hotare.

Acum este stabilit acasă și este determinat să exceleze în continuare. 

„Am fost plecat peste hotare, am fost în mai multe țări, am călătorit, dar, oricum, acasă e mai bine. M-am regăsit în sport. Acum merg peste hotare, dar cu un scop: doar după medalii de aur.” mărturisește campionul.

Clubul din Cahul în care se antrenează campionul se numește ”Wolfpack Academy”, în frunte cu antrenorul Mircea Bragagiu. Clubul a fost fondat în 2014 și la ziua de azi antrenează în jur de 50-60 de persoane: seniori și juniori.

„Vitalie Jurcăneanu este o persoană mai deosebită. Îi place să îi explici foarte mult, prinde foarte rapid și este independent. S-a antrenat de mic copil și are o foarte mare forță. Am ieșit cu el la câteva competiții naționale, în Ucraina, România unde lua mereu numai locul I.” declară antrenorul Mircea Bragagiu.

Un alt tânăr, care a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de BJJ, este Alexandru Tuzlucov.

„A fost foarte greu, căci acolo vin cei mai puternici să lupte. Eu am mai fost anul trecut, am pierdut prima luptă, dar am dobândit o experiență mai mare, și experiența asta m-a ajutat să obțin locul I la campionat.”, povestește Alexandru.

Pe teritoriul Republicii Moldova, Jiu-Jitsu Brazilian a luat naștere în 2006, fiind pentru prima dată practicat oficial în satul Burlacu, raionul Cahul. Clubul se numea ”Burlacu BJJ” și a fost creat la inițiativa lui Robert McMasters, originar din SUA, aflându-se în acel moment pe teritoriul Republicii Moldova ca voluntar al Corpului Păcii. Primul antrenor de Jiu-Jitsu Brazilian din raionul Cahul a fost Alexandru Bîrlea.

Articole similare