Publică un anunț
piatasud.md

Oncologie, poezie și inovație. Interviu cu Eugen Valic, student la medicină

Oncologie, poezie și inovație. Interviu cu Eugen Valic, student la medicină

Eugeniu Valic, student în anul VI la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, nu este doar un medic în devenire, ci și un inovator și un poet talentat. Fiind primul student din țară al Colegiului Școlii Europene de Oncologie și participant la Cursul Multidisciplinar în Oncologie din Poznan, Polonia, Eugeniu demonstrează o dedicare excepțională domeniului medical și o dorință constantă de a învăța și de a se dezvolta.

Ce te-a determinat să urmezi calea medicinii și să te specializezi în oncologie?

”Medicina a fost din totdeauna un domeniu îndrăgit datorită părinților mei, în special datorită tatălui, care a fost un renumit medic oncolog-chirurg în municipiul Cahul pe parcursul a peste 40 de ani. De mic copil eram fascinat de lumea înconjurătoare, în special felul cum funcționează diverse sisteme de organe, ceea ce m-a determinat să aflu cât mai multe despre ele, dar și modalitățile de ”reparare” ale lor, adică metode de tratament eficiente spre binele pacienților. Nu în ultimul rând, le sunt recunoscător profesorilor mei de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Cahul pentru tot sprijinul și suportul de a acumula cunoștințe profunde în diverse domenii, în special cele legate de domeniul medical (chimie, biologie, fizică și matematică) de la cei mai buni dascăli, fapt ce mi-a fost de mare folos pe parcursul studiilor universitare. Fiind deja la finele studiilor universitare, Oncologia rămâne una din opțiunile principale în care mi-aș alege să continui studiile de rezidențiat, întrucât este nevoie stringentă de specialiști oncologi în întreaga țară, în special în raioane, pentru detectarea precoce a cancerului și începerea unui tratament cât mai rapid la persoanele diagnosticate”, ne-a povestit Eugeniu.

Cum a influențat experiența ta în cadrul Colegiului Școlii Europene de Oncologie parcursul tău academic și profesional?

Colegiul Școlii Europene de Oncologie (ESCO) oferă oportunități de participare la diverse evenimente din domeniul oncologiei medicale, radioterapiei dar și chirurgiei oncologice, destinate pentru studenții medicali dar și tinerii specialiști încadrați în domeniu. Tot în cadrul ESCO am avut posibilitatea de a învăța de la renumiți experți din domeniul oncologiei occidentale, fiind de mare folos atât în cadrul studiilor la universitate, cât și în viața de zi cu zi. Tehnicile de predare sunt diverse și interactive dintre student și lector, existând posibilitatea de a accesa materialele video didactice și prelegerile preînregistrate pentru o mai bună însușire a lecțiilor, ceea ce ar fi binevenit de introdus și în sistemul nostru de învățământ. De asemenea, este oferită șansa de a urma niște cursuri educaționale, cu ulterioara susținere a unor testări și creștere a nivelului specialității. Astfel, recent am susținut și trecut de la etapa de Student la Fellow (echivalentul de rezident), fiind o mare onoare de a fi primul ESCO Fellow de la noi din țară!

Cum ai descrie experiența ta la participarea în cadrul cursului Multidisciplinar în Oncologie pentru Studenți Medicali din Poznan, Polonia?

Participarea la acest curs european în oncologie a fost o experiență plăcută și memorabilă. În primul rând, a fost prima mea vizită în Polonia, o țară cu un înalt nivel de dezvoltare, în special ce ține de infrastructură dar și asigurare cu servicii medicale. Însuși orașul Poznan m-a fascinat printr-o curățenie respectată și organizare stradală planificată, fiind amenajate piste pentru bicicliști și trotuare departe de carosabil, oferind siguranța pietonilor și participanților în traficul rutier. Iar localnicii au fost primitori și binevoitori, ajutându-ne cu direcționarea noastră către blocurile de studii. Una din provocări a fost adaptarea la o vreme mai rece și schimbătoare, venind în acea perioadă de la +32oC din Moldova la +17oC în Poznan. De asemenea, comunicarea în cadrul cursului dar și cu participanții a fost exclusiv în limba engleză, însă nu a reprezentat un impediment de a cunoaște oameni noi și a crea prietenii cu viitori colegi de peste hotare.

Cum te-ai implicat în inovarea în medicină și care sunt proiectele tale sau contribuțiile remarcabile în acest domeniu?

Medicina contemporană este în continuă dezvoltare, fiind în strânsă legătura cu diverse discipline și domenii, inclusiv cel tehnic. Astfel, împreună cu fratele meu, Vladimir Valic, îmbinând cunoștințele medicale cu cele tehnice și ghidați de mentorii noștri am realizat și implementat un șir de inovații în scop didactic și științifico-practic în cadrul USMF ,,Nicolae Testemițanu” în domeniile microscopiei optice, oncologiei, cardiologiei, iar recenta inovație a fost din domeniul medicinei calamităților, realizată cu suportul și spiritul artistic al prietenei mele Daniela Ciobanu. Scopul acestor inovații se rezumă la îmbunătățirea calității studiilor, sporind interesul studenților dar și creativitatea de a inventa și utiliza metode noi și interactive în procesul de învățare și de cercetare. Rezultatele inovațiilor noastre au fost expuse în cadrul mai multor expoziții naționale și internaționale, câștigând câteva medalii de aur și diplome de gratitudine. Le mulțumim mult juriilor pentru înaltele distincții și aprecieri întru continuarea activității noastre de cercetare și inovare!

Care sunt perspectivele tale pe viitor?

Perspective de întoarcere acasă în Cahul sunt, dar numai după asigurarea unui mediu prielnic, loc de muncă stabil, unde vor putea fi implementate tehnologiile diagnostic și tratament personalizat eficient și calitativ. Desigur, decizia finală îi aparține și familiei mele, dar întotdeauna Cahul va avea un loc aparte în inima și sufletul meu!

Eugeniu afirmă că domeniul medical nu se limitează doar la date și cifre, ci implică și aspecte emoționale și artistice. Poezia reprezintă pentru el un spațiu de refugiu, unde își exprimă gândurile și sentimentele în versuri. Uneori, inspirația îi vine chiar din sfera medicală, construind astfel o legătură între cele două pasiuni. Creativitatea sa îl caracterizează și în acest context, fiind o sursă constantă de inspirație în viața sa.

Cum îți îmbini pasiunea pentru medicină cu cea pentru poezie? Există vreun mod în care aceste două domenii se influențează reciproc în viața ta?

Compunerea poeziilor este o pasiune care am descoperit-o în copilărie, fiind inspirat de creațiile marilor poeți precum Eminescu, Alecsandri, Vieru și alți maeștri iluștri ai versurilor. În prezent, poeziile reprezintă o reflecție a trăirilor interioare, un mod de a scăpa pe o perioadă cât de scurtă de rutina zilnică și studii. Însă, îmbinând utilul cu plăcutul, rezultatul iese pe măsură. Uneori, rimele îmi vin spontan, fiind inspirate din unele cuvinte sau fraze auzite din jur. Alteori, inspirația vine dintr-o temă sau subiect discutat,  un exemplu fiind versurile de mai jos compuse în cadrul modulului de cardiologie:

,,Nimic în lume nu e mai de valoare
 Decât pacea, liniștea și sufletul alinat
 Și desigur o inimă ce bate-n continuare
 Care ajută și alte inimi să bată neîncetat.
 ...
 Să avem grijă ce sentimente și emoții
 Trec prin inima noastră în orice clipă
 Căci ele au o influență de proporții-
 O pot îmbolnăvi sau o pot face fericită”.

Eugeniu consideră că cel mai important este păstrarea spiritului creativ tânăr, mereu în căutare de a crea ceva nou și a tinde spre perfecționare continuă, astfel ca rodul muncii proprii să fie o motivație spre noi realizări și culmi atinse.

Articole similare